torsdag 6 mars 2014

GRATINERAD KÖTTFÄRS- OCH SPETSKÅLSGRATÄNGJag har sagt det innan och säger det igen, vildsvinsfärs är riktigt gott! Färsen är torr, eller det låter kanske fel. Färsen är inte flottig, är väl kanske en bättre beskrivning. 

Färsen passar att använda till allt du brukar använda blandfärs och nötfärs till vanligtvis. Så kontakta nu din närmsta jägare, så kanske du kan få köpa ett litet svin av dem. En gris som haft ett bra liv i en vild skog någonstans i närheten av er. Kan inte bli mycket bättre än så!

Gratinerad köttfärs- & spetskålsgratäng
800 g färs (vildsvin)
1/2 spetskålshuvud (eller vitkål)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-5 tsk sambal oelek
3 msk tamarisoja
salt & svartpeppar

3 dl créme fraiche
2 + 2 dl riven ost 
2 msk Hellmann´s majonnäs
salt & svartpeppar

Fräs färsen i smör, tillsätt lök och vitlök. Bryn i några minuter så färsen blir klar, dvs inte röd. Skär kålen i bitar och skölj i durkslag. Tillsätt kålen till färsen och eventuellt även lite mer smör. Fräs på under någon minut.
Smaksätt nu färsen med soja och sambal oelek. Hur mycket sambal oelek ni tar beror på hur stark ni vill att rätten ska bli. Salta och peppra. 

Häll färsen i en ugnsform och ställ åt sidan under tiden du gör créme fraichetoppingen.

Blanda samman créme fraiche med majonnäs och riven ost. Salta och peppra lätt. 
Klicka försiktigt ut blandningen över färsen och bred ut den jämnt. Strö över den sista rivna osten (2 dl) på toppen.

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 25-30 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg. Om ni råkat missat det, så får jag berätta det för er...

Det är snart helg!


//Malin


1 kommentar:

  1. Jag älskar både kål och köttfärs så att detta kan inte bli fel! Ingredienserna åker upp på min inköpslista tills veckan!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.