lördag 1 mars 2014

BRÄSERAD SJÖMANSBIFF

I ett tidigare inlägg berättade jag om min fina mormor Majken. Det blir en uppföljning i det här inlägget. Mormor står nämligen för många av mina barndomsmatminnen. Hos mormor och morfar var det ofta stora släktmiddagar och andra tillställningar. Bland annat våfflor till 4 barn och alla deras barn. Ja, många våfflor blev det. 

Vi firade också alltid julafton i deras 3-rumslägenhet. Hela släkten trängdes i tv-rummet och alla barnbarn fick massor av julklappar. Men finns det hjärterum så finns det plats, eller hur! Det var dopp i grytan och stort julbord med tillhörande gottebord med sockervin. 

Mormors köttbullar är de bästa köttbullar jag någonsin ätit. Perfekta till sista tuggan, med gräddsås och kokta morötter med smör. Mmm, jag åt alltid tills magen stod i kvadrat.

Min mormor har alltid bjudit på efterrätt efter maten. Chokladpudding, inlagda persikor och fruktsallad var några av desserterna. När jag var liten tyckte jag att marsansås var något av det bästa som fanns att äta. Något jag inte så ofta fick äta hemma, så mormor fick stå för den "lyxen". 





Förutom köttbullar var bräserat kött något mormor var duktig på. Med säkerhet mer, men det som jag minns mest av allt. Potatis, gräddsås, mört kött och kokta morötter och ärtor. Kan inte bli mycket bättre än så. Köttbullarna har jag svårt att få till, men köttet klarar jag av bra. 

Inte mycket till recept kanske men i alla fall en trip down memory lane.

Bräserat kött
800 g sjömansbiff eller benfri kotlett
vatten
3 dl grädde
salt och peppar
smör

Salta och peppra köttet. Bryn köttet i smör. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Låt köttet småputtra under ca. 2 timmar. Fyll på med vatten efter hand det kokar bort. 

När köttet är mört, så hälls grädden på och allt får koka samman. Smaka av med salt och peppar. Vill man göra såsen lite tjockare så kan den redas med mjöl eller majsstärkelse. 

Såsen blir så god att den kan ätas med sked. Vilket jag också gjorde...




Får tillägga att mormor numera inte lagar så mycket mat. Smaksinnet är inte så bra som det brukar vara, så hon lagar inte gärna mat till andra. Det är numera omvända roller och hennes barn lagar mat till henne. 

Vad har ni för smakminnen från när ni var små? 



//Malin



6 kommentarer:

  1. Bräserat kött är underbart! Och allt blir ju godare med fina minnen till... Mina bästa minnen är nog ändå de där enklaste middagarna. Där alla möjliga rester ur kylen plockats fram, stekts upp och serverats ihop med lite ketchup bara. Varm choklad till och hela familjen kring bordet... Det var bra!

    SvaraRadera
  2. Härligt med minnen :) Chiafrön finns både på Ica och Willys, i Risentahyllan ;) Bloggträff låter jättekul!! Är det något datum satt? Måste ju planera in med jobbet och så ;) Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Tänk vilka matminnen man har med sig från ens uppväxt. Vissa rätter som inte går att efterlikna hur mycket man själv eller någon annan försöker. Och sen är det väl ockås så att ens smak ändras med åren. Vissa rätter som man tyckte var lyx och fantastiskt gott smakar inte detsamma idag. Som till exempel fruktcocktail på burk som jag älskade som barn.

    SvaraRadera
  4. Låter jättegott! Det måste jag testa till veckan! :)
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Vilket god tripp det blev dessutom! Matminnen är väl något av det bästa som finns, både från resor med framförallt de som våra familjer står för.
    För Håkans del så bjuder sådana minnen på lingonmjölken som hans mormor bjöd på till efterrätt, inget avancerat, men ack ett så gott minne:) Hos farmor var det tillåtet att dricka kaffe, rejält med kaffegrädde och socker i. Aldrig hemma, bara hos farmor:)
    Anki minns de lövtunna smörgåsarna med smör och honung (ibland sirap!) som hennes mormor bjöd på till frukost, serverat med te och mjölk. Där bjöds det också alltid saltrulle på kvällsmackan, snabbinlagd egenodlad sallad och den absolut enklaste och godaste köttfärssåsen.

    Ja ljuvliga barndom...
    Dina biffar och sås hade vi gärna satt i oss, väääldigt gärna med sked:)
    Kram på dej Malin och ha en fin vecka.

    SvaraRadera
  6. Gud så bra med recept på sjömansbiff! Vi köper kött från en lokal bonde, och rullen är en sådan där del jag har svårt för att tillaga, men den ska visst bara bra till just sjömansbiff. :) Perfekt.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.