lördag 8 februari 2014

LAMMFILÉ MED GREMOLATA OCH VITKÅLSGRATÄNG




I dag skedde det, jag tillagade lamm för första gången. Lamm är inget jag är van vid hemifrån. Mamma lagade däremot mycket rådjur och älg, eftersom pappa jagade. 

Har inte ätit mycket lamm i mina senare dagar heller. Kan nästan räkna de gångerna på en hand faktiskt. Har varit lite rädd för att det ska smaka för mycket kofta, vilket inte är min grej. Jag tycker till exempel inte om fetaost som är gjord av getmjölk. Chevré går bra om jag får mycket annat gott upptill, som tar bort den starkaste smaken av just get. 

Men lamm är ju inte get, get är get och lamm är lamm. Lammkött är fina grejer...




Jag köpte som vanligt det fina köttet hos Janette på Gårdsbutik Thuresson. Vilken lyx att ha det så nära och personalen är alltid väldigt hjälpsamma. 

Som tillbehör blev det en krämig och smakrik vitkålsgratäng och på lammet lite gremolata och vitlökssmör. Maten i dag blev så god att jag blev lite sorgsen när jag blev mätt. 




Gremolata
1 citron 
2 dl hackad bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 dl citronrapsolja (eller olivolja med citronsaft i)
salt & svartpeppar

Tvätta och riv citronen på rivjärn. Blanda med finhackad persilja och pressad vitlök. Häll i olja och blanda runt. Salta och peppra lätt. 

Lammköttet saltade och pepprade jag och stekte det sedan i vitlökssmör och olivolja. Jag kollade av köttet med stektermometer och tog bort det från pannan när det låg på ca. 53 grader. Köttet lade jag på alufolie och på köttet bredde jag på gremolatan. Sedan bakade jag in köttet i folien och ställde in det i ugnen på eftervärme från gratängen. Där stod det i högst 
3-4 minuter. 




En annan första gång för mig var vitkålsgratäng. Något jag med säkerhet kommer att göra igen, galet gott! 

Vitkålsgratäng
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 burk Cantadou basilika/gräslök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 tsk tamarisoja
2 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar
3 dl Västerbottensost

Skär kålen i strimlor, hacka löken och vitlöken. Fräs detta i rikligt med smör. Blanda ner Cantadou, grädde, creme fraiche, tamari och sambal oelek. Låt småputtra till kålen känns mjuk. Smaka av med salt och peppar. 

Häll över i ugnsform och toppa med riven ost. Ställ in i ugnen på 200 grader tills gratängen fått fin färg, ca. 15-20 minuter. 




Nu är det soffhäng resten av kvällen, det är ju dags för Mello! Har ingen koll på vilka som tävlar, men det får jag ju snart. 



Ha en underbar kväll kära vänner! 


//Malin



12 kommentarer:

  1. Fint med lammkött!:)
    Lagar inte så ofta men rätt tillagat förbaskat gott!

    SvaraRadera
  2. Jag lagar inte heller lamm så ofta typ aldrig.. Vitkålsgratäng lät helt underbart jag älskar kål, måste prova!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Lamm har jag aldrig ätit hemma, så det var en glad överraskning första gången jag lagade det. Lammfärs är underbart tycker jag! Lammfilén ser läcker ut... :D

    SvaraRadera
  4. Åh, så gott! Gremolata måste jag också testa! :)
    Och vad sugen jag blev på vitkålsgratäng! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Vitkålsgratäng säger du... jag har nyligen gjort bekantskap med vitkålspudding i vegetarisk variant och det var SÅ gott! Att jag aldrig ätit det tidigare är ett under :) Ja och lamm har jag aldrig ätit... kram på dig!

    SvaraRadera
  6. Jag älskar gremolata. Lyfter vilken köttbit som helst:)

    Hoppas din helg har varit bra.

    Försöker verkligen allt jag kan att komma på bloggträffen. Verkligen super att du anordnar och styr med den!!!! Jag vill så gärna träffa er allihopa! Jag ska se vad jag kan göra.
    KRAM!!!

    SvaraRadera
  7. Gremolata är grymt gott! Vi brukar ha det till lite allt möjligt, speciellt på sommaren. Mmm. Kram!

    SvaraRadera
  8. Lamm är vi upp över öronen förtjusta i, det lagar vi gärna och förhållandevis ofta. En fin bit lammstek med massa vitlök och örter... så gott så:) Men vitkålsgratäng är nytt för oss, där kan det hända att vi apar efter dej och testar!

    Hoppas du får en fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
  9. Jag älskar lamm, men det måste vara bra styckat och inte smaka ull/får. Och då gärna tillsammans med vitlök och örter. Inte ihop med till myntasås som serveras ibland.

    SvaraRadera
  10. även detta som mycket annat hos dig ser ju jätte gott ut.. jag har provat ngt som du tipsat om och måste bara säga TACK !!

    SvaraRadera
  11. Den känslan är så jobbig när man blir så mätt att man måste sluta äta... Lider med dig för detta ser helt fantastiskt ut!! Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.