lördag 7 juli 2012

SESAMFRALLOR



Vilken härlig vecka jag haft! Min bror med familj har varit i Falkenberg, vilket har varit supermysigt. Sedan har vi haft besök av Nitima och Mathias. Massa god mat och dryck, lite för mycket mat i bland nästan, men men... Thaimaten i går var galet god, undra om jag skulle kunna få till det själv också en dag. Testa måste jag ju. Min favorit var nog Laab Gai, kryddstark kyckling med chili. Så finskuren att det nästan blev som kycklingfärs. Den får jag nog göra om ganska snart.


Laab Gai


Lite sol fick jag ju dessutom i veckan, det är ju inte alls fel det heller.


Jag har bakat frukostfrallor fredag och lördag, lite lyx får man ha när man har gäster. Det blev ju så klart långjästa frallor, där degen rördes ihop på kvällen innan de skulle intas.


Sesamfrallor
3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g salt
20 g honung
sesamfrön till utbakning


På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Tänk bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 8-10 timmar.


På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med sesamfrön. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Baka av bröden
Dela degen i bitar, 4-5 centimeter långa, och lägg på ett bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda eller bricka, sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.


Ni som är lite uppmärksamma kanske känner igen receptet, men med annan mjölsort och andra frön. Och visst är det så, har bakat solrosbullar tidigare, med rågsikt. Man kan alltså välja vilka mjölsorter och frösorter man vill, men använder rätt mängder bara.

Nu ska jag titta på Kommissarie Thorne på tv4play. Älskar playfunktionen, men hatar premiumdelen av det. Hade helst sett att allt var gratis, så klart. Ruskigt spännande serie får jag säga, och brittisk dessutom.

5 kommentarer:

  1. Det är så smidigt med såna bröd som får jäsa över natten!! Och gott blir det oxå!!

    SvaraRadera
  2. Det är så smidigt med såna bröd som får jäsa över natten!! Och gott blir det oxå!!

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Underbar blogg du har! Men en sak är jag lite nyfiken på,hur sjutton delar man ett paket jäst så man får 3 gram?! Hur gör du?

    /Rebecca

    SvaraRadera
  4. Älskar dina brödrecept det vet du och långjäst är verkligen så gott!

    Vi kanske kommer bortåt er i sommar... i så fall kommer vi och säger hej! :)

    SvaraRadera
  5. har oxå favoriter,och de är ju så lätt och variera.sånt gillas
    ser supergoa ut

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.