lördag 23 juni 2012

MIDSOMMAR OCH TVÅ TÅRTOR


I går var det alltså midsommarafton, och det kunde man gissat utan att titta i almanackan. Detta på grund av att vädret var riktigt midsommarväder, i alla fall här i Falkenbergsområdet. Okej väder på förmiddagen, för att lagom till lunch övergå till regn. Det höll sedan i sig fram till kvällen. Runt klockan 10 slutade det regna igen. 

Trots avsaknaden av sol blev dagen helt underbar! Sillalunch hos mor och far, och därefter hem och förbereda inför gästernas ankomst på kvällen. 

På kvällen var det grille som gällde och alla hade med sig något till buffén. Jag stod för aptitretare, fördrink, potatis och tårta. 


Till aptitretare blev det bruschetta med mozzarella, soltorkade tomater och basilika och en Strawberry Daiquiri. Brödet jag använde är de här sommarbaguetterna

Strawberry Daiquiri

Isbitar
2 delar ljus rom
1 del Triple Sec
1 del färska jordgubbar
Färskpressad limejuice
Florsocker efter tycker och smak
Kolsyrat vatten
Limeskivor till dekorering

Mixa samman alla ingredienser, även is, och häll upp i glas. Garnera med limeskivor.

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde

Gör så här
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Receptet kommer från tidningen "Buffé".


I dag är det dans kring midsommarstången i Glommen. Ja, så har vi det här. Jag ska hjälpa till och sälja lotter, dessutom ställer jag upp med en tårta till tårtlotteriet. I eftermiddag kan man alltså vinna en tårta som jag gjort. Inte bara min, utan fler tårtor finns att vinna. Jag gjorde en vit chokladmoussetårta med mandelbotten. Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök. Bilder kommer i dag och receptet vid ett annat tillfälle.




Så kom nu till stora lekplatsen i Glommen, så kan ni vinna den här godbiten.


16 kommentarer:

  1. Har tänkt prova att göra kolatårtan från Buffé och nu när du har gjort den så kan jag ju fråga om den var svår att göra? Och såklart; var den god?

    Kram My

    SvaraRadera
  2. Mums, mums, så mycket gott! Kram

    SvaraRadera
  3. My, tårtan var superenkel att göra och smakade ljuvligt!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Av det man ser så vet man att ni har ätit gott,verkligen mums.
    superfina tårtor bägge två och så härlig,somrig drink

    SvaraRadera
  6. Gjorde din "Sagolika sommartårta" till vår midsommarfest igår. Den var helt underbart. Hoppas ni hade det mysigt. Kramz

    SvaraRadera
  7. Det där receptet printade jag ut idag, för det lät så gott! Verkar vara fler som tänkte så...var det en hit?

    Kan tänkas att den goda laxsåsen dyker upp, jag tycker den är helt gudomlig!

    Fortsatt fin midsommarhelg!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  8. Så fina tårtor Malin! Älskar dulce de leche mmm ;) Önskar dig en fortsatt fin helg, kram!

    SvaraRadera
  9. Gahhh tårtorna ser ju bara hur goda ut som helst : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  10. Den där koladrömmen! ge mig den! ;)

    SvaraRadera
  11. Vi har gjort en del glass på kondenserad mjök på sistone och pratade senast igår om det här med att göra kola om man kokar burken. Vi kunde inte enas om tiden, om det skulle koka i en timme eller fyra, nu vet jag. ;-) Vilken fin midsommarmat!

    SvaraRadera
  12. Ser meget rart, måske jeg bør også forsøge at gå hjem at gøre tonsvis af lækker middag.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.