lördag 19 november 2011

KYCKLING I LERGRYTA



Jag gör hel kyckling sällan, väldigt sällan, men så gott det är. Den här rätten med rotsaker, citron, vitlök och persilja var en riktig höjdare. Vad som också gillas är att allt sköter sig själv. Det som jag behövde trixa lite med var såsen, annars var det bara att ställa fram på bordet.


Örtkyckling i lergryta

1 stor, färsk kyckling
300 g potatis
300 g palsternacka
300 g morot
2 st gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 knippe färsk persilja
2 dl grädde
4 msk rödavinbärsgelé
Salt & peppar


Lägg lergrytan i vatten i 30 minuter innan användning. Är den helt ny ska den ligga i blöt 1 dygn.
Skär rotfrukterna i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och klyfta gul lök. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela.
Ta ut eventuellt innanmäte på kycklingen. Skölj noga och torka lätt med hushållspapper.
Tvätta citronen noga och zesta den. Hacka persilja fint och blanda med zest, olivolja, salt och peppar. Vänd runt rotfrukterna, gul lök och vitlök i mixen.
Fyll kycklingen med så mycket rotfrukter och lök som får plats. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resterande rotfrukter bredvid. Jag gjorde extra mycket rotfrukter, så det som inte fick plats i grytan fick ugnsrostas de sista 30 minuterna. Rotfrukterna i lergrytan blir inte så krispiga så de vid sidan om.
Slå på vitvinsvinäger, balsamvinäger samt kycklingfonden utblandat i vattnet. Pressa över citronen. Blanda försiktigt runt vätskan med rotfrukterna.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och låt kycklingen stå i ca 60 minuter. Ös kycklingen var 15e minut.
Ta ut grytan när det återstår 5 minuter. Häll skyn i en bunke och ställ tillbaka grytan nu utan lock de sista 5 minutrarna. Kycklingen är klar vid 72°C. Använd stektermometer.
Sila skyn och koka den kraftigt i en liten kastrull. Häll i grädde och gelé. Smaka av med salt och peppar.
Servera härligheten på ett stort fat med rotsakerna runt kycklingen och skyn vid sidan av.


Receptet kommer från Allt om mat-bloggen, med några små förändringar.


Sist vill jag bara meddela att jag hade så skoj med tjejerna i går kväll. Massa god mat och vin och mycket tjejsnack!


Nu ska vi till nästa gille och få mer god mat och dricka. Ha en underbar kväll!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.