lördag 19 januari 2019

MISOMARINERAD KYCKLING, SOJAROSTADE ROTFRUKTER & KALL SOJA- & SESAMSÅS MED INGEFÄRA

Jag vet inte hur ni fungerar när det gäller planering inför kvällsmiddag, men jag tänker mat hela dagen. Från morgon då ingredienser plockas fram ur frysen och sedan hela dagen fram tills dess att jag börjar tillaga maten. Ja, även efter det för jag följer sällan recept och kör efter feeling under tiden jag håller på. 

Jag får ju dock motvilligt erkänna att jag fullkomligt misslyckats med förra årets nyårslöfte, nämligen att skriva veckomenyer. Jag bestämmer middagen samma dag, eller tidigast dagen innan. Brukar köra storhandling på fredagar och då planeras helgens middagar. Veckomiddagar planeras aldrig, så det blir ofta snabbtining av det som ska tillagas. I år blev det inga löften alls, känns säkrast så faktiskt. 





Misomarinerad kycklingfilé
1 kg kycklingfilé
4 msk misopasta
2 msk risvinäger
2 msk japansk soja
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
rostade sesamfrön till topping

Vispa ihop marinaden och häll över kycklingfiléerna. Låt marinera så länge som möjligt, gärna 3-4 timmar. Stek sedan kycklingen i olivolja och smör. Strö över rostade sesamfrön vid servering. 




Soja- & sesamsås med ingefära
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk soja
1/2 tsk sesamolja
3 tsk färskriven ingefära

Blanda samman alla ingredienser, svårare än så är det inte. Klart! 

Sojarostade rotfrukter
1 kg delikatesspotatis med skal
8 salladslökar
3 morötter
3/4 dl japansk soja
2 msk vitlöksolja
svartpeppar
rostade sesamfrön till topping

Dela potatis i hälften och morötterna i asymmetriska bitar. Dela löken i fyra delar. Lägg i ugnsform och häll över soja & olja och vänd runt och peppra lätt. Strö över rostade sesamfrön och rosta i ugnen på 200grader tills de fått fin gyllene färg, ca. 25-30 minuter. 







Smaklig spis!

//Malin



4 kommentarer:

  1. Ingen olja/fett på rotfrukterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Jo, tack för påminnelsen! Hade på lite vitlöksolja också.

      //Malin

      Radera
  2. Jag är hungrig och inser att jag nog inte borde titta på matbloggar för det ser ju så gott ut! Jag är dålig på göra veckomatlista, fast jag skulle vilja bli bättre. Det blir ofta något vi kommer på på morgonen eller när jag sitter på jobb och kör och handlar på lunchen.

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då är du som mig. Men vi klarar oss utan veckomatlista, och man måste ju dessutom ha något man kan bli bättre på. För annars är vi ju fullkomliga...

      Kram Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.