Jag får ju dock motvilligt erkänna att jag fullkomligt misslyckats med förra årets nyårslöfte, nämligen att skriva veckomenyer. Jag bestämmer middagen samma dag, eller tidigast dagen innan. Brukar köra storhandling på fredagar och då planeras helgens middagar. Veckomiddagar planeras aldrig, så det blir ofta snabbtining av det som ska tillagas. I år blev det inga löften alls, känns säkrast så faktiskt.
Misomarinerad kycklingfilé
1 kg kycklingfilé
4 msk misopasta
2 msk risvinäger
2 msk japansk soja
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
rostade sesamfrön till topping
Vispa ihop marinaden och häll över kycklingfiléerna. Låt marinera så länge som möjligt, gärna 3-4 timmar. Stek sedan kycklingen i olivolja och smör. Strö över rostade sesamfrön vid servering.
Soja- & sesamsås med ingefära
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk soja
1/2 tsk sesamolja
3 tsk färskriven ingefära
Blanda samman alla ingredienser, svårare än så är det inte. Klart!
Sojarostade rotfrukter
1 kg delikatesspotatis med skal
8 salladslökar
3 morötter
3/4 dl japansk soja
2 msk vitlöksolja
svartpeppar
rostade sesamfrön till topping
Dela potatis i hälften och morötterna i asymmetriska bitar. Dela löken i fyra delar. Lägg i ugnsform och häll över soja & olja och vänd runt och peppra lätt. Strö över rostade sesamfrön och rosta i ugnen på 200grader tills de fått fin gyllene färg, ca. 25-30 minuter.
Smaklig spis!
//Malin
Ingen olja/fett på rotfrukterna?
SvaraRaderaHej,
RaderaJo, tack för påminnelsen! Hade på lite vitlöksolja också.
//Malin
Jag är hungrig och inser att jag nog inte borde titta på matbloggar för det ser ju så gott ut! Jag är dålig på göra veckomatlista, fast jag skulle vilja bli bättre. Det blir ofta något vi kommer på på morgonen eller när jag sitter på jobb och kör och handlar på lunchen.
SvaraRaderaKram Kajsa
Åh, då är du som mig. Men vi klarar oss utan veckomatlista, och man måste ju dessutom ha något man kan bli bättre på. För annars är vi ju fullkomliga...
RaderaKram Malin