tisdag 27 december 2016

KLADDKAKA MED EXTRA ALLT OCH EN SÅS...



Julen är officiellt över, alla dagar som heter något med jul är förbi. Jag hade gärna haft några fler juliga dagar ändå, även om jag verkligen arbetade för att njuta varje sekund av dagarna som varit. Inte för att jag slutar njuta för att julen är över, nu är vi ju inne i nyårsveckan.

I dag har till exempel mina föräldrar varit här på middag. Julmaten är slut, så det fick bli varmrökt lax. Har ett väldigt bra recept på en sås som passar till lax. Så det här inlägget får bli på kall sås och efterrätt, så tokigt! 



Kall sås till lax
2 dl grädde
4-5 msk majonnäs
2-3 msk senap (Hultbergs)
3/4 dl hackad färsk dill
salt & svartpeppar

Vispa grädden och blanda ner majonnäs, senap och hackad dill. Smaka av med salt och peppar. 


Delikatesspotatis, kokt sparris och lite romsås. Ja, två såser bör man ha till lax. Eller till allt, för såserna är oftast det bästa.  








Till varje finmiddag hör en dessert, så det sägs i alla fall och inget att ifrågasätta. Därför hastades denna kladdkaka samman, eller kladdkakor faktiskt. Fick fina små formar av svärföräldrarna i julklapp som idag fick invigas.  

Kladdkaka
100 g smör
3 ägg
2 dl rårörssocker
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
lite salt

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg, sirap och socker luftigt. Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och lite salt. Tillsätt tills sist det smälta smöret och blanda samman allt. 

Baka i ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter. I småformar går det lite snabbare, så håll koll. 

Kolasås
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt

Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull och låt småputtra i ca. 10 minuter. Ta från plattan och tillsätt vaniljsocker och lite flingsalt. 

Om man är bra på att göra maränger så kan man så klart göra egna, annars går det bra att köpa färdiga. Det gjorde jag! Frystorkade jordgubbar är nog svårt att göra själv, så de köper du helt enkelt. Jag hittade dem på Ica, bland bakprodukterna. När allt är fixat är det bara att arrangera det hela. Nom nom! 


På fredag drar jag och familjen till Dalarna för lite nyårsfirande och skidåkning med vänner. Lite för varmt för skidåkning egentligen, men hoppas att det kanske ändå finns lite snö kvar i backarna. 





//Malin







måndag 19 december 2016

FRÄSCH GRÖNKÅLSSALLAD OCH EN HELT FANTASTISK JULDESSERT

Vilken kväll vi haft! Bjöd hit vänner på julmys en helt vanlig sleten måndag. Kan ni tänka er! Vi kör all in på mys hela veckan, för helt plötsligt att julen förbi. Hm, tyvärr är det ju så hur negativt det än låter. Det går lika snabbt varje år, så bäst att passa på tänker vi. Vi har nu även huset städat och det doftar jul lite överallt. 


Vårt julpiffade hem innan gästernas ankomst

Skinkan påbörjade vi redan igår, men idag tog vi rejält av den. Vi kommer inte att vara här hemma här på julafton, så skinkan får ätas upp nu under veckan som kommer. Till skinkan gjorde jag en fräsch grönkålssallad. Har nog aldrig ätit så mycket grönkål som i år. Jag tycker både om halländsk grönkål och färsk grönkål. Är ju som sagt en kålmask.



Fräsch, fräschare, fräschast

Grönkålssallad med apelsin och granatäpple 4 pers
200 g färsk grönkål
1/2 granatäpple
2 apelsiner
10 valnötter

Repa grönkålen, skölj och finhacka. Skala apelsinen och skär bort allt det vita "skinnet". Filea sedan apelsinen genom att skära ut klyftor mellan det vita "skinnet". Pressa ut apelsinjuicen från resterna av apelsinen, direkt ner i en skål. Skär klyftorna i två delar. 

Blanda grönkål med apelsin, grovt hackade valnötter och granatäppelkärnor. 

Dressing
4 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja med citronsmak)
2 msk olivolja
1/2 citron, saften
1/2 dl apelsinjuice
1 msk honung

Vispa samman dressingen och häll över grönkålssalladen. Blanda runt och salta och peppra lätt. Salladen mår bra av att stå till sig lite. Jag hade tyvärr inte tid med det, och även det blev riktigt bra. 




En dessert var vi ju också tvungna att ha så klart. Den fick jag även i fredags när vi var på julbord hos min morbror. Kunde liksom inte riktigt släppa den och bestämde snabbt att den skulle vara med i kväll. Receptet kommer från Anna Bergenströms kokbok Sött sweet dulce: desserter från när och fjärran. 

En perfekt juldessert som går att förbereda, är lätt att göra och dessutom fantastiskt god. 

Saffransmarinerade apelsiner med julkryddor 4-5pers
6-8 saftiga och söta apelsiner

2 dl vatten
2 dl socker
2-4 stjärnanis
2 kanelstänger
1 påse saffran 0,5g
4-6 hela kryddnejlikor

1/2 granatäpple

Skär bort att skal och skär sedan ut alla apelsinfiléer och lägg i skål. 

Lägg socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt bubbla i ett par minuter utan lock och lägg sedan i kryddorna. Låt lagen småkoka, utan lock, i ungefär 5 minuter. Låt svalna något innan lagen hälls på apelsinklyftorna. Låt dra i minst 1h före servering. 

Toppa med granatäppelkärnor och servera med lättvispad grädde.



I glasen hade vi Glöet, ett mousserande vin med julkryddor. Blev positivt överraskad av bubblet, var faktiskt riktigt gott. Tyckte det passade perfekt att dricka till skinkmackan och även till desserten. Finns på några få Systembolag, annars i deras beställningssortiment. Lite sent att få hem till jul, men funkar även bra som fördrink till nyår. Jag tycker att smaken påminner lite om sangria, en mousserande sangria. 




I morgon är det skolavslutning, sedan en välbehövd semester. Den behöver jag, känner jag...



//Malin




torsdag 15 december 2016

SPAGHETTI CARBONARA MED GRÖNKÅL


Tröstmat när den är som bäst, men går bra att äta även om du inte behöver tröstas. Kanske till och med är så att du slipper tröstas på länge, om du äter det här. Ja, så är det nog. 

Vad som är nytt i carbonaran är den tillagda grönkålen. Har sagt det innan och säger det igen, kål kan slängas ner både här och där. Jag hade färsk grönkål hemma, men fungerar även med svartkål så klart. Men nu är det ju grönkålens tid, så bäst att passa på att riktigt svulla när det finns att köpa överallt. 

Spaghetti Carbonara
2 pkt bacon
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl riven parmesan
3 äggulor
3 dl hackad färsk grönkål
flingsalt & svartpeppar

Koka spaghetti enligt förpackningen. Var noga med att inte överkoka den.

Hacka lök och vitlök, och strimla baconet. Stek baconet och tillsätt lök, vitlök och hackad grönkål. Vänd runt och tillsätt 3/4 dl av pastavattnet. Låt puttra tills vätskan försvunnit. 

Riv parmesan och blanda med grädde och äggulor. Salta och peppra lätt. 

Vänd ner baconmix (spara lite till serveringen) och gräddblandningen i spaghettin och rör tills osten smält. 

Häll upp i fin skål och toppa med mer baconmix och riven parmesanost. Dra några varv med pepparkvarnen också. 

En äggula i halvt äggskal är tjusigt vid servering, och jag antar att man kan äta. Dock inget för mig... 



Fredag i morgon, igen...


//Malin








måndag 12 december 2016

PIZZABULLAR - PERFEKT TILL MELLIS



De gånger jag bakat den sista tiden har sonen förväntansfullt tittat ner i degblandaren och frågat om det är pizzabullar. Det har det ju förstås inte varit, inte fram tills idag i alla fall. Kändes därför bra i mammahjärtat att i dag kunna svara ja på hans fråga. Ni kan tro att han blev glad. Tre bullar åt han, vilket är bra för att vara Ludvig. Han blev också nöjd när jag meddelade att han kan ta för sig av bullarna när han kommer hem från skolan. Bara att ta ut från frysen och värma i micron. 

När Ludvig väl blir hungrig blir han tokhungrig direkt och klarar inte av att vänta, inte ens en kort stund. Han vill då äta annat i väntan på att maten ska bli klar. Jag vill oftast att han ska hålla sig, och förklarar varje gång att det aldrig hänt att tioåriga pojkar dött av svält efter trettio minuters väntan på mat... 

Pizzadeg
50 gram jäst
75 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
ca. 12 dl vetemjöl


Fyllning

strimlad rökt skinka
riven ost
tomatsås (Mutti)
oregano

Smula ner jästen i en degblandare. 
Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan resterande vätska. 
Blanda ner mjölet och saltet lite i taget tills degen släpper från kanten. 
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca. 30 minuter. 




Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på tomatsås, toppa med riven ost och strimlad skinka. Strö över oregano. 




Rulla ihop till en rulle och skär i lagom tjocka bitar. Lägg varje bit i en muffinsform på plåt och täck med brödhandduk. Låt jäsa i 30 minuter till. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över riven ost. 

Baka bullarna i mitten av ugnen på 225 grader i ca. 15 minuter. 







//Malin





söndag 11 december 2016

JULKLAPPSTIPS OCH FINMIDDAG PERFEKT TILL NYÅRSMENYN

Vilken lördag jag hade igår! En bra dag i butiken och sedan lite slappande innan jag satte igång med middagen. Barnen åt pizza med vänner, så det var finlir för endast två personer som gällde. Då det är som lättast alltså och även då det blir som allra bäst. 

Bra råvaror och köksredskap hjälper också till vid bra matlagning. Köttet köper jag alltid på Gårdsbutik Thuresson. Blir aldrig missnöjd efter köp där. I går stod det ryggbiff på menyn. 






När det gäller redskap i köket har vi länge varit väldigt missnöjda med vår stekpanna. Den var bra från början, men blev snabbt dålig. Så när jag fick möjlighet att testa en produkt från webbutiken Zerazza, som säljer köksprodukter, var valet inte svårt. En stekpanna från Le Creuset blev det självklara valet. 

Zerazza är resultatet av sammanslagningen mellan Cordon Bleu i Stockholm och Verner & Verner i Göteborg. Zerazza är butikernas nya webbshop. 

Surfa in på deras sida för julklappstips. Jag hittade direkt något jag rekommenderar er alla, utöver stekpannan. Något jag redan äger, och inte skulle vilja vara utan. Nämligen en Gräddsifon! Sjukt rolig manick som vi använder relativt ofta. Ja, vi gillar grädde... 

Här hittas Zerazzas julklappstips i olika prisklasser.  



Jag föll för den klassiska färgen Vulkan, och känner att jag nu gärna kompletterar med fler produkter från Le Creuset i samma färg.

Direkt uppackad från lådan sattes stekpannan på test och första testen fick klart godkänt! Köttet fick fin stekyta och stekpannan var lätt att göra ren efteråt. 

Stekpannans yta är emaljerad gjutjärn och det ska bli spännande att se hur ytan kommer att förändras efter hand. 





Min och Lars flotta middag inleddes små rågchips fyllda med laxröra. Chipsen var med i senaste Smakbox, och även receptet kommer därifrån. Märket på rågsnacksen är Linkosuo

Har just nu en tävling på Instagram där jag lottar ut en låda. Men ni kan även fylla i MALINSDINER som kampanjkod och då få 15% på er första låda. Värdet på senaste lådan är över 400kr och ni betalar med kod endast 169kronor för er första låda. Gå in på Smakbox och läs mer. Jag tycker nog att den här Smakboxen är den bästa hittills. Många godsaker som jag ser fram emot att testa. 

Laxröra
150 g rökt lax
1 dl créme fraiche
1/2 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
hackad dill
svartpeppar

Strimla laxen och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med senap och svartpeppar. 

Rågchipsen kommer från finska  och är perfekta att fylla med goda röror. Hittar man inte dessa går det bra i vanliga krustader eller på smörstekt bröd. Ja, även i bakad potatis och på ägg eller till vad fanken som helst...

När vi kommer till huvudrätten så åt vi alltså ryggbiff, vitlökssmörhasselbackspotatis med brynt rosmarinsmör, vitlöksfräst brysselkål och en rödvins- & glöggsås. Det blev bra, väldigt bra till och med. Tycker minsann ni ska kopiera allt rakt av. Kanske något för nyår?



Hasselbackspotatis med brynt rosmarinsmör
potatis 2-3/person
75g smör
1 msk rosmarin 
1 vitlöksklyfta
skorpmjöl
salt

Skala potatisen och placera i träslev. Skåra potatisen, men inte rakt igenom. 

Smält smöret på låg värme och tillsätt pressad vitlök och torkad rosmarin. Låt smöret småsjuda tills att smöret blivit ljusbrunt. Försiktigt så det inte bränns. Ta av plattan. 

Pensla potatisen med det smälta smöret och strö över lite salt. Ställ in i ugnen på 225 grader. Pensla potatisen regelbundet tills den är mjuk. 

Strö över skorpmjöl och ställ in i ugnen igen, nu på lägre temperatur tillsammans med köttet. 




Köttet kryddades med svartpeppar och Karl-Johansalt från Mill&Mortar. Köttet bryntes i smör, för att sedan gå klart i ugnen på låg värme tills det hade 55 grader i innertemperatur. Ja, tillsammans med hasselbackspotatisen alltså. 

Köttet fick sedan vila i aluminiumfolie under tiden jag förberedde det sista. 




Glögg- & rödvinssås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad rosmarin
2 dl glögg (alkoholfritt) 
2 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk kalvfond
flingsalt & svartpeppar

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
Tillsätt glögg, rödvin, vatten och kalvfond.
Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. 




Lite grönt får det allt vara på tallriken och brysselkål är både rätt i säsong och väldigt gott. Det enda jag gjorde med kålen var att dela dem i tre och fräsa dem i vitlökssmör. Lite flingsalt och svartpeppar och de var klara. 


Så då, ny vecka i annalkande. Men oroa er inte, snart är det helg igen...



//Malin





söndag 4 december 2016

SMAKRIK KYCKLINGGRYTA MED MANGO CHUTNEY



Så var det visst redan andra advent och endast 20 dagar kvar till julafton. Jag gillar december, eller jag älskar december. December hade gärna kunnat vara några dagar längre, för visst är väl tiden innan julafton den absolut bästa. 

Den här söndagen har varit allt annat än lugn. Efter en bra dag i stugan var det dags för avslutning på dotterns gymnastik. Så en timme med hjärtat i halsgropen, när hon och de andra gymnasterna gjorde volter och annat spännande. Sedan direkt hem för att hämta upp sonen och skjuts till vinterns första inomhusfotbollsträning. 

Som tur är så är inte alla söndagar så här. Föredrar lugna söndagskvällar egentligen, men barnens aktiviteter är ju så klart viktiga. Skönt att de rör på sig, det blir annars mycket datortid och Ipadtid. 

Under tiden Ludvig var på träning lagades maten, och efter hämtningen åt vi då äntligen. Det blev en smakrik kycklinggryta som vi åt med färsk pasta. Har även en matlåda till morgondagens lunch. lycka!


Mango chutney-kyckling
600 g kycklingfilé
1/2 purjolök
1/2 chili
1 msk kinesisk soja
4-5 msk mango chutney
1 msk kycklingfond
2 dl vatten
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
1 dl chilimarinerade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
flingsalt & svartpeppar

Strimla kycklingen, salta och peppra och bryn sedan i smör. Tillsätt finhackad chili och purjolök och fräs i några minuter. Blanda ner soja, chutney, fond och vitlöksklyftor och tillsätt sedan vatten, grädde och philadelphiaost. Låt grytan småputtra i ca. 20 minuter tills kycklingen är klar och såsen tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar.

Mangochutney och purjolök fick toppa maträtten


Ha en skön vecka!


//Malin



fredag 2 december 2016

ASIATISK NUDELWOK MED FÄRSKA RÄKOR

Jag mår bra, mycket bra! Fredag kväll, mätt i magen, gott i glaset och finaste familjen i närheten. Huset är dessutom relativt välstädat och fint julpimpat. Ja, ni hör ju! Hoppas ni alla känner precis likadant hemma i era egna hem. 



När färska räkor säljs för 139kr/kg på Hav52, måste man köpa. 

I går åt vi lite lätt julmat här hemma, vilket kändes riktigt riktigt bra. I dag kör vi däremot helt tvärtom och låter det asiatiska köket inspirera. Vilket i sig måste vara det absolut bästa köket, inte många fel där inte. 

Det blir lite förberedelser innan själva wokandet, men håll ut för det färdiga resultatet blir riktigt riktigt bra. 

Nudelwok med räkor (3 pers)
1 kg räkor
1 pkt risnudlar
1 broccoli
5 salladslökar 
1 stor morot
1/2 röd chili
1 vitlöksklyftor
3 grönkålsblad
1 kruka koriander
1 msk sesamfrön

Dressing
2 lime, saften
4 msk fisksås
4 msk socker
1 röd chili
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda samman alla ingredienser till såsen och rör tills sockret löst sig. 

Skala räkorna och lägg åt sidan. Koka nudlarna efter instruktioner på förpackningen. 

Ansa broccolin till små buketter. Strimla salladslöken och moroten och finhacka vitlöken och chilin. Skär av de mjuka bladen av grönkålen och skär i mindre bitar. 

Fräs lök, vitlök, morot och broccoli i olja. Tillsätt grönkål och nudlar. Klipp nudlarna när de ligger i pannan, och blanda allt. Blanda i räkorna och häll över 3/4 av dressingen och hälften av koriandern och blanda samman. 

Strö över resten av koriandern och sesamfrön före servering.  







Smaklig måltid!


//Malin