söndag 24 november 2013

SAFFRANSKAKA MED MANDELTOSCA

Jag sitter här nu, fullständigt urlakad men galet lycklig! Vilken helg vi haft i butiken. Rekord både på dagskassa och helgkassa. Kul att kunna göra det den helg butiken fyller 1 år. Jag tycker det är så roligt med min lilla butik, det roligaste jag gjort på mycket länge. Som en rolig hobby, fast mer på riktigt. Blir så glad för alla kunders fina ord om vår lilla butik, men jag kan inte annat än att hålla med, för den är faktiskt riktigt fin. 






Nu när det börjar närma sig jul, är det dags för mer saffran i mina bakverk. Jag älskar saffran, i lagom mängd. En påse i kakor och bullar räcker gott för mig. Kakan jag bjöd på i går i butiken hade just en påse saffran i sig. Precis lagom mycket smak och riktigt fin färg. 





Saffranskaka med mandeltosca
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
1/2 g saffran (jag blandade ut saffranet i pyttelite cognac)
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Tosca
2 dl mandel
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. 

Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran och den varma mjölkblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.

Grädda kakan nätt och jämnt färdig i nedre delen av ugnen, ca 25 min.

Toscaglasyr
Hacka mandel till glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Rör ner mandel.


Bred glasyren över kakan. Sätt in den lite högre upp i ugnen. Grädda tills glasyren fått färg, ca 15 min. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Recept från coop.se

Nästa gång kommer jag använda en lite större form och göra kakan lite lägre. Tror att det kan bli snäppet bättre. Jag var lite för snabb med att lägga på toscan och smeten föll ner i kakan. 
Jag gjorde då mer tosca som jag försökte täcka kakan med, därav färgskillnaden på bilden. Det blev ett bra resultat ändå, för kakan fick då en toscafyllning längst in i kakan. En liten surprise i kakans mitt alltså. 

Gillar man saffran så kommer man tycka väldigt mycket om den här kakan. Gillar man inte saffranssmak så ska man baka något annat, eller hoppa över saffranet i receptet. Kan bli bra det också. 


I kväll kommer sista avsnittet på Bron, superspännande! Vad ska jag hädanefter göra på söndagskvällar? 






//Malin




6 kommentarer:

  1. Den här kakan låter jättegod! Jag älskar saffran!

    SvaraRadera
  2. Gud vad kul! Grattis! Det är inte helt lätt att driva eget företag och särskilt inte när man lägger ner hela sin själ i sitt projekt som du gör.
    Saffrans kakan säger jag inte nej till!
    Ha en fin måndag!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig, jag vill inte ha för mycket saffran i mina kakor och det får gärna vara något mer i som t.ex. nötter eller choklad, så saffranstosca låter som en perfekt saffranskaka för min smak!

    SvaraRadera
  4. Det är så roligt att det går bra för dig och din lilla butik! <3

    SvaraRadera
  5. Så glad för er skull angående butiken. Herja er och heja Annis stuga : ) <3 kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Din kärlek till både din lilla butik och kakor går verkligen inte att ta miste på Malin, vi blir så glada för din skull att du vågade och lyckades! Stort grattis till dej och Annie på er årsdag,
    kramar

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.