Kanske skulle jag ta och frysa in lite plommon också, men vet inte om jag har tid. Jag och min lilla familj drar nämligen till Mallorca på tisdag. Wiiie! Längtar! I somras blev det mycket arbete för min del, då jag hade öppet butiken nästan varje dag. Ska därför bli skönt med en riktigt semestervecka med familjen. Kan med andra ord bli lite magert med inlägg under veckan. Kommer att göra inlägg på Facebook, så följ mig gärna där.
Men nu tillbaka till dagens inlägg som faktiskt innehåller två plommonrecept. Kakan bjöd jag på i butiken i går. Två trevliga damer var helt betagna av kakan, den bästa de ätit på mycket länge. Inget dåligt omdöme det inte. Receptet hittade jag i min favoritbaktidning "Hembakat" nr 5 2013.
Plommonkaka med marängtäcke
150 g smör
2 äggulor
1 ägg
1 dl socker
3-4 droppar bittermandelextrakt
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
plommon, urkärnade och delade i bitar
Maräng
2 äggvitor
1 1/2 dl socker
1/2 dl mandelmjöl
mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form ca. 24 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggulorna och det hela ägget tillsammans med sockret luftigt. Rör ner bittermandeldropparna och det smälta smöret.
Vänd ner mjölet blandat med bakpulver i smeten. Häll smeten i formen och fördela plommonen över.
Maräng:
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning.
Vänd ner mandelmjölet.
Täck kakan med marängen. Lämna lite luft längs kanten på formen, annars fastnar marängen.
Toppa med mandelspån. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 50 minuter. Låt svalna.
Till den här kakan kanske det kan passa med ett glas plommonlikör. Problemet är bara att likören ska stå i 5 månader innan den är färdig att dricka. Men om man fryser in plommon nu så kan man göra den här kakan i februari när likören är klar. Eller så gör du precis som du vill, så blir det bra det också!
Här kommer i alla fall receptet på likören.
Plommonlikör
0,8-1 kg plommon
4-6 finhackade plommonmandlar (den lilla mandeln i kärnan)
2 dl socker
1 vaniljstång
35 cl vodka
Kärna ur och dela plommonen i mindre bitar. Krossa kärnorna och finhacka de små mandlarna i kärnan, lägg ner dessa tillsammans med plommonen i en spann med lock. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg ner i spannen. Blanda vodka och socker och häll över plommonen. Blanda runt och sätt därefter på locket och ställ i kallt i kylskåp.
Efter 5 månader är likören klar att silas och hällas upp på läckra flaskor.
Nu vill jag avsluta med att önska er en skön vecka. Hoppas den blir bättre än ni tänkt er!
//Malin
Kakan ser verkligen ut att vara fantastiskt god. Den ska jag se om jag hinner baka i veckan. Vi drunknar nästan i plommon och det gäller att vara snabb om de ska hinnas tas om hand innan de blir dåliga.
SvaraRaderaVilken otroligt smarrig kaka! Mums! Det vattnas i munnen! :)
SvaraRaderaSpännande med plommonlikör! Mina föräldrar göra alltid massvis med olika likör på frukt och bär! :)
Ha en underbar dag!
Kram
//Lana
Ser gott ut som vanligt! Ha en fin resa, kram!
SvaraRaderaSå galet gott! Vill ha! Önskar er en fin resa. Mallis är toppen. Varmt och jättevackert!!! Kram!!!
SvaraRaderaOh, de här recepten ska jag skicka till min svärmor, hon har ett superstort plommonträd på landet och vi kan aldrig komma på några bra saker att göra förutom typ plommonmarmelad. Ha en fin resa! KRAM!
SvaraRaderaVilken underbar dessert med den kakan och likören till! Älskar smak av bittermandel!
SvaraRaderaKram Jenny
Hela kontoret svämmar över av plommon - de som har träd tar med till oss andra. Och jag har nästan förätit mig.... Men kan ta en bit av kakan ändå tror jag :)
SvaraRaderaHa nu en häääärlig vecka!
Blir så sugen på att göra något riktigt gott med plommon - tack för tips! Tycker det är riktigt gott att tugga i sig dem som de är också. Hoppas du och familjen haft det riktigt toppen på Mallis - har sett ut så på IG i alla fall.
SvaraRaderaNär något blir bättre än man tänkt sig är ju jättebra, bara man inte har för höga förväntningar så att de aldrig kan matchas eller gå över :-)
Kram!