måndag 24 juni 2013

TIRAMISUPAJ



Jag tycker inte om kaffe, har aldrig gjort och kommer inte försöka att lära mig. Kan dricka latte, vaniljlatte eller en kaffedrink, men då är kaffet fullproppat med socker vilket inte är särskilt bra. Inte ofta jag blir bjuden på kaffedrink mitt i veckan heller för den delen. Däremot älskar jag doften av kaffe, det doftar verkligen hemtrevligt. 

Vanlig tiramisu har jag aldrig gjort, knappt smakat heller för den delen. Men nu har jag i alla fall bakat en tiramisupaj och den tyckte jag om, den tyckte jag verkligen om. Visst smakar den kaffe, men kan ju nästan räknas in under kaffedrink eftersom den innehåller Kahlua. Då den också innehåller socker och vispad grädde så är den nästan omöjlig att inte tycka om. 

Tiramisupaj
150 g digestivekex
75 g smält smör
450 g mascarponeost
1 dl + 1 msk strösocker
1 krm vaniljsocker
3 ägg
3 msk kaffelikör
10 savoiardikex
1 dl starkt kallt kaffe
3 dl vispgrädde

2 tsk kakao

Mixa digestivekexen till smulor och mixa ner det smälta smöret. Häll smuldegen i en form, ca 23 cm i diameter, och pressa ut den till en slät pajbotten. Kyl 30 min.

Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop mascarpone med 1 dl strösocker och vaniljsocker i en stor skål. Rör ner äggen och 2 msk kaffelikör. Täck pajbotten med savoyardikexen.




Häll det kalla kaffet över savoiardikexen. Bred/Häll mascarponesmeten över kexen och grädda cirka 35 min, tills pajen är fast.
 

Låt pajen svalna helt. Kyl den sedan minst 3 tim.
Blanda vispgrädden med resten av sockret och kaffelikören i en skål. Vispa med elvisp på hög hastighet, tills grädden är fast. Bred den vispade grädden över den kalla pajen och sikta över kakao. Servera genast.

Receptet kommer från Mästerkocken.se






Just nu befinner vi oss i Tanumstrand. Vi har hyrt en stuga och ska ha en härlig vecka uppe bland kobbar och skär. I går gick vi på upptäcktsfärd inne i Grebbestad och hittade då ett utsiktsberg. Så med högklackade träskor besteg jag berget, men det var det värt. Vilken utsikt! 

Veckan som följer kommer av naturliga skäl inte innehålla så många inlägg med recept. Men väl bilder på mat och annat mysigt vi kommer att sysselsätta oss med. 



Ha en härlig dag kära vänner!



//Malin



13 kommentarer:

  1. Jag är likadan, gillar inte kaffe men frappuccino funkar bra :) Tiramisu smakar också gott. Ha det så skönt, kram!

    SvaraRadera
  2. Pajen låter otroligt smarrigt!
    Väldigt fin utsikt! Hoppas det gick ändå bra med klackar och att du inte fick ont i fötter! ;)
    Ha en härlig vistelse i stugan!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Jag är också kafferatare, till min sambos stora förtret. Men kaffe i kakor, glass eller godis gillar jag. Och så doftar det ju så gott... Ja, jag gillar det på alla sätt utan att dricka det ;) Tiramisu till exempel - SÅÅÅ GOTT!

    Man är väl lite knäpp :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förresten så ska vi till Tanumstrand i sommar, på Håkan 19 juli! Längtar! Ska leta reda på den där utsiktplatsen då - utan högklackade skor ;) Tack för tipset! Tipsa gärna om bra restauranger eller annat bra ni dyker på :) Ha en skön vecka!

      Radera
    2. Jag läste din kommentar hos mig. Telegrafen ska vara bra enligt... Ja, Google ;) Hamnar ni där vill jag gärna veta hur det var. Kram!

      Radera
  4. Kaffe tackar vi inte nej till, i synnerhet inte Håkan som är en riktig kaffoman och sörplar i sej det på alla sätt och vis. Tiramisu tackar vi inte heller nej till, så pajen smakar vi mer än gärna på:)

    Hoppas ni har det härligt där uppe i bergen,
    kramar

    SvaraRadera
  5. Ha ha jag kan inte leva utan kaffe jag, men har aldrig fallit för tiramisu. Men så har jag ju inte testat din Tiramisupaj ju! :D

    Bohuslän alltså. Bästa. Men jag är nog något partisk.
    Kram från en fd Orust-bo.

    SvaraRadera
  6. Åh jag skulle inte kunna leva utan kaffe...svart, ska det vara...

    Tiramisu var efterrätten som gällde i den au-pair familj jag jobbade hos i Hampstead, London. Skulle serveras på varje kalas... Tyckte aldrig det var någon hit...men denna pajen låter jättegod och spännande.

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Låter och ser ut som en mycket bra idé, tiramisu som paj! Jag och du, Malin. Det är vi som har fattat grejen. Kaffe är inte gott :-) Inte whisky heller men en Irish Coffee tycker jag om. Konstigt det där. Samma som med tiramisu. Blandat med annat går kaffe ner. Och visst doftar det ljuvligt!

    Ha en härlig vecka bland kobbar & skär och må vädret vara på er sida!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Jag dricker nog kaffe så det räcker för dig med! Jag är helt besatt av det just nu...

    Önskar dig en härlig vecka bland kobbarna och skären!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  9. Härliga sommarbilder du bjuder på:)

    Om du gillar blå inredning kan du kolla in min nya post:)

    Ha en skön dag

    LOVE Maria från inredningsvis

    SvaraRadera
  10. Å jösses! Jag som äälskar tiramisu! Denna ska jag hem och baka så fort jag får tillfälle! :) Jag återkommer! Kram J

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.