lördag 22 juni 2013

JORDGUBBSPIZZA MED VIT CHOKLAD OCH PISTAGENÖTTER

Nu är det en härlig tid för alla som gillar att baka. Eller det är väl en härlig tid för alla, men det jag tänker på är att det nu finns både svenska rabarber och jordgubbar lättillgängligt. Rabarber har jag i landet, men jordgubbar får jag tyvärr köpa i butiken. Eller så går jag bara tvärs över gatan till Gustavs brödbod. Det är min granne Gustav, som i några år stått utmed vägen och sålt frallor och jordgubbar. En driftig ung man, vilket gillas!

Ni skymtar Annies Stuga-skylten under flaggan till höger.

Förra helgen bakade jag den här pizzan till bjudkaka i butiken. En vansinnigt god pizza med en mördegsbotten toppad med jordgubbar, vit choklad och pistagenötter. Doften av varma jordgubbar med smält vit choklad går inte av för hackor. 

Passar väldigt bra i dag om ni har jordgubbar över från gårdagens midsommarfest. Kakan kan serveras som den är, med vaniljglass eller med vaniljsås. 


Jordgubbspizza
100 g smör
3 dl mjöl
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
ca. 350 g jordgubbar
2 msk potatismjöl
1/3 dl socker
50 g vit choklad
pistagenötter

Blanda smör, mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en matberedare och blanda väl till en degboll bildas. 
Täck med plastfolie och ställ i kylskåp i ca. 30 minuter.
Lägg undan en golfbollsstor bit och kavla ut resterande deg på bakplåtspapper till en cirkel, ca. 30 cm i diameter. 
Ansa och skär jordgubbarna i skivor och fördela dem över kakan. Blanda socker och potatismjöl och strö det över jordgubbarna. 
Nyp av små bitar av degbollen du sparat och fördela ovanpå jordgubbarna. Vik upp en kant runt pizzan.



Riv chokladen och strö över nästan allt. Ställ in kakan i ugnen på 200 grader i ca. 15-20 minuter. Håll koll så den inte bränns. 
När pizzan är klar strös resten av den rivna chokladen på pizzan och den toppas med hackade pistagenötter. 

Receptet kommer från Hemmets journal, men jag har ändrat lite i det. 



Inte illa alls faktiskt, en pizza jag absolut kan tänka mig att äta igen.




//Malin


11 kommentarer:

  1. oj, oj, oj, vad det vattnas i munnen! Otroligt läcker pizza! :) Smaskens!
    Ha en fin midsommardag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Jag har sett lite olika varianter på jordgubbspizza i tidningarna nu. Låter hur gott som helst!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Vit choklad och jordgubbar är en riktigt härlig kombo och pizza låter ju himmelskt gott på det här viset, kram!

    SvaraRadera
  4. Åhhhh vad roligt! Den bara måste jag testa! //UllanBullan testar i köket

    SvaraRadera
  5. Låter så gott och söt pizza passar mig också! Kram

    SvaraRadera
  6. Pizza är alltid pizza. Hur gott som helst.

    Vilken driftig ung man! Önskar att det fanns nån sådan här, när man blir. Sugen. Det lilla jag har i min trädgård blir inte så mycket. I kolonin hade vi massor men den tiden är förbi. Kram!

    SvaraRadera
  7. Herreminje, vad gott det låter! Så genialt att göra pizza som efterrätt! :=)

    SvaraRadera
  8. Smaskens med pizza! Jordgubbspizza har jag aldrig testat!

    SvaraRadera
  9. Men det var väl verkligen en av de bästa pizzorna vi sett!
    En sådan bod skulle ju funnits i fler kvarter, vi hade då rakt inte tackat nej om någon ville slå upp en i vårt. På väg hem från morgonpromenaden var det tänkt att gubbar skulle inhandlats, men ösregnet satte stop för de planerna, så vi är alldeles jordgubbslösa... suck:(

    Hoppas helgen varit bra,
    kramar

    SvaraRadera
  10. Jag testade för ett tag sedan efterrätts pizza med äpple när vi bakade vanlig pizza hemma. Fast då med pizzadeg. Men för en som är tokig i mördegskakor låter denna pizzan helt underbar. Kan ju inte vara annat än gott! Denna sortens pizza måste väl ändå hela familjen gilla ;-) Kramar.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.