lördag 22 september 2012

PUNCHKLADDKAKA OCH BULLAR & BÅNG


I Falkenberg har vi Sveriges finaste konditori och bageri, lite vågat att säga det kanske, men så måste det vara. Stålboms Konditori heter detta fina ställe. Här kan ni se några bilder från konditorit. 

På Stålboms finns alla kakor man kan vänta sig på ett konditori, plus mycket annat. De har väldigt goda fyllda baguetter, toasts, paninis och härliga fräscha luncher. Jag kan verkligen rekommendera er att ta er dit, om ni inte redan varit där. 

Sedan 2003 kör Stålboms också musikarrangemang, detta kallar de "Bullar & Bång". Stora delar av Sveriges musikelit har intagit Stålboms scen. Intima konserter blandat med trädgårdsröj och detta under hela året, men mest frekvent under sommarmånaderna. 

I somras kom Stålboms ut med sin första konditorimusikdokumentärkokbok "bullar & bång". En underbar kokbok där recept från besökande artister varvas med konditorirecept. Kokboken är så vacker och luktar så gott, inte av kakor men av kvalitetspapper. Boken är full av vackra bilder, från konserterna och på allt gott som lagats. 


Kokboken innehåller inte bara fina bilder och goda recept, utan också små historier om artisterna och recepten de valt att dela med sig av. Vad sägs om en Osso buco, ett recept från The Soundtrack of Our lives, eller Saltimbocca av Anna Stadling? 


Kokboken är en underbar bok att ha framme, mycket att läsa och titta på. En perfekt gå-bort-present. Boken finns att beställa på deras hemsida. 

Receptet idag kommer inte från kokboken, men jag såg en liknande kladdkaka när jag besökte Stålboms för några veckor sedan. Jag smakade den aldrig där, men tyckte den såg så god ut att jag bara var tvungen att baka något liknande. 

Punchkladdkaka
3 ägg
2 1/2 dl socker
4 msk kakao
1 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
100-150 g punchpraliner
1 krm salt

Smält smöret tillsammans med 50 g punchpraliner. Blanda sedan ägg, socker, kakao, mjöl, vaniljsocker och salt i en skål. Häll i det smälta smöret och blanda. Häll ut i smörad och brödad form med löstagbar botten. Tryck ner några punchpraliner i kakan, men spara några till garneringen. När kakan stått inne i ca 10 minuter kan man trycka ner ytterligare några praliner, dessa kommer då synas på toppen när kakan är klar. Grädda i 175 grader i ca. 20-25 minuter. 

Chokladen under pralinerna på toppen är en färdig frosting, men det går även att använda smält mörk choklad och toppa med praliner. Servera tillsammans med lättvispad grädde. Mums!


Ha nu en underbar slö lördag kära vänner!


12 kommentarer:

  1. Det där låter som en mycket god kladdkaka! Punchpraliner gillas :) Kram

    SvaraRadera
  2. Dem där godisarna väljer ja alltid när ja köper godis,så goda och beroendeframkallande.vilken bra idè och göra kladdkaka på de.måste ju va jättegott,me like

    SvaraRadera
  3. Jag köper punchpraliner varje fredag, är inne i en sån period nu...

    SvaraRadera
  4. Stålboms är jättefint! Min syster bor i Falkenberg så jag har fikat där några gånger! (bor själv i Västerås)
    Kanske ska önska mig den här boken av henne?! =) Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Vilket trevligt koncept och en härlig kokbok!

    Punschpraliner kan man visst ha till mycket - inte bara stoppa direkt i mun :-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Gahhh vad jag vill träffa dig fina fina Malin och vilken kaka tack för tipset gahhh vad gott jag älskar punchpraliner puss på dig ; ) Sofia

    SvaraRadera
  7. Vad läckert!

    Och boken verkar sannerligen inte dum heller. Roligt att ha ett sådant konditori i krokarna!

    Ang cyclamen så trivs de jättebra ute, det får dock inte bli fööööör kallt!

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Håller fullkomligt med, stället är hur mysigt som helst.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  9. Hade barnkalas i går för min lilla 4åring. Bakade din "stjärntårta" (fast hon skulle ha hjärtan istället och självklart rosa :)) samt punschbollarna och och cake popsen. Tror det var uppskattat, blev inte mycket kvar av tårtan i alla fall. Tack för en mycket trevlig blogg. /Linnéa Wober. PS. Fick tips om din blogg från Martins Jenny, så får väl tacka henne också ;)

    SvaraRadera
  10. Jodå, Stålboms vet vi ju vad det är... vi fikade där på väg hem från er :) Tack för det fina tipset!

    Punsch är ingen riktig favorit men så här med choklad blir det nog ljuvligt... en och annan punschpralin har man ju stoppat i sig i livet ;)

    Söndagskramar till dig vännen!

    SvaraRadera
  11. Vilken rolig kokbok! Den kan jag tänka mig att spana efter. Kladdkakan du har gjort ser också underbart god ut. Är lite trött på kladdkaka men det här receptet förnyar den verkligen.

    SvaraRadera
  12. Det stället har jag hört talas om men aldrig besökt. Får kanske bli ett på vägen stopp mellan Bohuslän o Skåne. Förra året stängde vi bokstavligen Peggens glasscafe på hemvägen. Tårtan låter hur god som helst, det recptet knycker jag direkt ;).

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.