torsdag 20 september 2012

DEN PERFEKTA FÖRRÄTTEN OCH FÖRDRINKEN


Jag tycker att en förrätt ska vara en sådan rätt som kan förberedas. Den ska kunna stå framme redan när gästerna kommer. Varmrätten tar ofta lite tid, då är det skönt att ha det allra första redan klart. Recepten jag bjuder på idag går just att förberedas. Brödet får klart göras samma dag, men vik-vila-brödet är ett smidigt bröd och otroligt luftigt och gott.

Recepten är faktiskt tillsammans en helt perfekt förrätt. Plockmat i största allmänhet är väldigt lyckat att bjuda på. Att kunna plocka lite vad man vill och kunna ta mer av det man tyckte bäst om. 


Tapenade
200 g svarta oliver 
1 dl olivolja 
1-3 st sardellfiléer
2 st vitlöksklyftor
lite pressad citron

Mixa alla ingredienser i en mixer, smaka av med lite pressad citron.

Röd pesto
6 st soltorkade tomater
1 dl rostade solrosfrön
1 vitlöksklyta
6-10 st basilikablad
1 1/2 dl olivolja (Jag tog 0,75 dl av oljan från tomaterna)
1 dl grovt riven parmesan
salt & peppar

Rosta solrosfrön i en torr stekpanna. Mixa sedan tomater, frön, vitlök, basilika och olivolja till en kräm. Blanda i den grovt rivna parmesanen och smaka av med salt och peppar. 
Bresaola med ruccola och parmesan
Bresola på salladsbädd
140 g bresaola
1/2 påse ruccola
1 dl rostade pinjenötter
Hyvlad parmesanost
citronzest
citronolja

Börja med att lägga ut bresaolan på en flat större tallrik. Riv över lite citronskal. Toppa med ruccola, rostade pinjenötter, citronolja och tillsist hyvlad parmesanost.
Pinjenötter rostar du in en torr stekpanna. Var försiktig så du inte bränner dem, de blir snabbt klara.



Naturellt vik-vila-bröd (1 limpa)
10 g jäst
300 g kallt vatten
6-9 g salt
390 g vetemjöl special

Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Det här gör att degen blir luftig och det färdiga brödet får härliga luftbubblor i sig.

När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken.
Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och vik dubbelt. Gör sedan ett löst paket av handduken och låt jäsa i 1 h.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ in två plåtar, en vanlig plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen.

När degen jäst klart så vänds degen upp på bakplåtspapper, gärna med skarven uppåt. Pappret kasas sedan in i på den heta plåten mitt i ugnen. På den nedre plåten läggs några isbitar. Detta för att få en knaprig yta.
Efter 15 minuter öppnar man ugnen och släpper ut ånga. Detta upprepas var femte minut till brödet stått inne i ca 30-35 minuter.

Recept från Martin Johanssons bok "Enklare bröd".



Flädermojito
2 dl koncentrerad flädersaft
2 dl vit rom
en kruka mynta
4 lime skuren i klyftor
Sprite att fylla upp med, efter smak
Krossad is

Häll upp koncentrerad flädersaft, rom, mynta och lime i en bringare och pressa limen med en slev. Häll över i glas, och fyll upp med krossad is och Sprite.

Den bästa drinken på länge och en anledning till att göra en flädersaft.

Receptet hittade jag hos Helena med bloggen "Bara en kaka till".
Så, nu har ni helgens förrätt färdigplanerad, bara att skriva ut recepten och sedan bege sig till butiken.


I kväll klockan 21.00 börjar "Hela Sverige bakar" och dessförinnan andra avsnittet av "Kockarnas kamp". Tror nog att torsdagar blir min nya favorit-tvkväll.


13 kommentarer:

  1. Så mycket gott, gillas verkligen. Tapenade fullständigt älskar jag (utan filéerna då).

    Ja, torsdagar kommer att bli riktiga höjdarkvällar!

    SvaraRadera
  2. Drinken låter jättegod! Och tack för receptet på röd pesto, jag har letat efter ett som inte innehåller nötter :)

    SvaraRadera
  3. Först och främst vilka underbara bilder:) Verkligen bra jobbat! Och flädermojito, jag tror jag dör lite! Mmm:)

    SvaraRadera
  4. Enkelt och gott och valfritt vad man vill stoppa i sig är riktigt bra. Jag gör det nog ofta svårare för mig än vad det behöver vara så tack för påminnelsen om en bra förrätt.

    Flädermojito måste vara hur gott som helst!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Sånt här är ju hur gott som helst. Älskar såna här röror!!

    Önskar dig en trevlig helg!!
    kram

    SvaraRadera
  6. Hej finis jag har stora bekymmer med internet hemma morrr sitter på jobbet just nu ska börja vid nio. gahhh vad god maten ser ut. Ni kommer få det toppen i Skåne : ) Om 13 dagar åker jag till Kreta med min mamma och barnen tjohoooo vad jag glädjer mig ang resan : ) dit! kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Fläder mojito, vilken rolig idé!
    Har gjort tapenade för länge sedan, kanske dags att damma av det goda när smak/doft behagar återkomma, gahhh!

    Ha en härlig helg o kram!

    SvaraRadera
  8. Mmmmmm...plockmat/tapas är det bästa jag vet! Min man är superduktig på att svänga ihop några smårätter inför fredagskvällen, ett glas vin och YEEES, det är helg!! :))
    Jag startar helgen med att hålla öppet i butiken. Ska alldeles snart gå ut och tända upp alla ljus och sätta på mysig musik. Flera kunder som har reserverat varor och kommer och hämtar i helgen. Jättekul!!

    Hur går det med allt ert pappersarbete? Spännande tid framför dig du med. Förstår att du inte har tid att jobba ;o))

    Ha en nu en riktigt skön helg vännen och njuuuut!!
    Kram kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  9. Oj, så mycket gott du presenterar! Vika-brödet låter som något för mig, nu när jag fått fart på brödbakandet.

    Jag var lite, lite besviken på programmet igår. Men kanske är jag bortskämd efter att ha sett Master Chef för mycket. Jag vet inte vad det var som gjorde att jag tyckte att programmet var en aning oproffsigt!? Kul att det var bakande amatörer, duktiga, men oslipade. Kanske var det programledarnas kommentarer som var lite tråkiga och oengagerade. Kokbokstanten var ju urtrist tyckte jag... De var utan karisma och verkade inte brinna för kakor. Men det var roligt med historieberättandet kring de olika bakeverken, som det med prinsesstårtans historia. Visserligen har jag hört den förut, men det gav lite lyster åt programmet. Men jag kommer att sitta klistrad på torsdagar. Alltid kul med bakande människor! Du borde varit med! Kram på dig!

    SvaraRadera
  10. Vi tycker som du, ju mer som är förberett desto bättre! Och sardellfiléer är en favoritsmaksättare!
    Och sen toppar du det med bresaola, våra takter rakt igenom:)

    Ha en kanonfin helg Malin,
    nästa helg smäller det!

    Kramar,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
  11. Visst blir torsdagarna något att se fram emot! Glad att programmen inte krockar som de ofta annars gör!

    Vilka goda saker du bjuder på, brödet lät spännande och drinken väldigt trevlig...

    Ha en riktigt fin helg Malin!
    Kram Mariette

    SvaraRadera
  12. Håller med dig - torsdagarna blir det soffhäng framöver!
    Vilken underbar start på en middag! Bara en massa gott.

    SvaraRadera
  13. Åh vad kul att få tips på goda röror! Jag som älskar att ha folk över och fixa i ordning små plockbord. Tack :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.