söndag 23 september 2012

BRYTBRÖD OCH KYCKLINGSOPPA MED RISONI OCH MED SMAK AV CURRY OCH INGEFÄRA


En lugn helg utan några måsten är vad jag haft och jag tycker att det är så skönt. Andra helger har jag fullt upp och tycker det är helt underbart det också. Lite av varje gör mig nöjd och den här helgen behövde jag lugn och ro.

Lars har arbetat i uthuset non-stop hela helgen, så snart ska ni få se hur fint vi har fått det. Ska bara vänta in att han tapetserat, vilket han kommer göra nu i veckan. Det blir så fint, är galet nöjd med hur det blivit. Ska lägga in lite före-och-efter-bilder, så ni kan få se vilket arbete Lars lagt ner. 

I dag tycker jag att vädret varit underbart, riktigt höstväder med klar frisk luft. Var ute på en långpromenad med Digilistan i öronen, härligt väder för det. När jag kom hem var det soppa och nybakat bröd som gällde. Också det perfekt för vädret som varit.

Kycklingsoppa med risoni
1 hel kyckling
Buljong
Vatten
1 1/2 tsk salt/liter
1/2 tsk vitpepparkorn
2 lagerblad
1/2 purjolök
1 morot
Soppa
2 morötter
1/2 purjolök
2 tsk curry
2 tsk finriven ingefära
1 msk smör
3/4 dl risoni
12 dl kycklingbuljong
salt & peppar

Skölj av kycklingen och lägg den i en stor gryta. Mät upp och häll över kokande vatten, så att det täcker kycklingen. Koka upp och skumma buljongen. 
Tillsätt salt, vitpeppar, lagerblad, purjolök i bitar och skalad morot i bitar. Sjud kycklingen i ca. 45 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar. Låt stå i ca. 10 minuter.
Ta upp kycklingen. Sila buljongen i en rengjord gryta och koka ihop den i 10 minuter. Låt kycklingen svalna något. Bena ur den och skär kycklingen i bitar.
Skala morötterna till soppan och skär den i slantar. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Fräs curry och ingefära i en gryta i smör. 
Tillsätt grönsakerna och risonin och späd med kycklingbuljongen. Låt soppan koka i ca. 12 minuter.
Tillsätt kycklingköttet och låt soppan bli het. Smaka av med salt och peppar.

Recept från Hemmets Journal nr38/2012


Till soppa måste man ha bröd tycker jag, så idag bakade jag ett smidigt och gott brytbröd.

Brytbröd med frön
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja
1 msk strösocker
1 msk salt
13 dl vetemjöl special

Pensling:
ägg

Garnering
Linfrö blandat med havregryn
svarta sesamfrön
vita sesamfrön

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, socker, salt och nästen allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. 

2. Ta upp degen och knåda den med resterande mjöl. Dela degen i 14 bitar. Forma varje bit till runda bollar. Lägg ihop bollarna 7 och 7 till kransar på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. 
3. Sätt ugnen på 250°. Pensla kransarna med uppvispat ägg. Strö sesamfrön på 3 av bullarna i varje krans, linfrön blandat med lätt krossade havregryn och sesamfrön på 2 av bullarna och blått vallmofrö på bullen i mitten. Grädda kransarna mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.

Recept från Alltommat.se



Avslutar helgen i samma anda som resten av helgen, alltså att inte göra något alls...



13 kommentarer:

  1. Risoni i soppa är så gott!! Ska bli kul att se lite före och efter bilder!!
    Och brödet verkar jättegott!!

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt med så oplanerade helger, bara att få ta dagarna som de kommer och göra det som faller in!
    Fast helger som kommande är inte så dåliga de heller:)

    Fint med nybakat till soppan, höstmys på hög nivå.

    Ha nu en bra vecka,
    kramar

    SvaraRadera
  3. Här har vi ätit fisksoppa med räkor och till det vitlöksbröd. Det är så gott med soppa när det är ruskväder ute. Här regnar det mest hela tiden.

    Det blir kul att se bilder på ert"fixande". Visst är det underbart att göra om hemma!? Kram!

    SvaraRadera
  4. Ja, bröd passar bra till soppa och brödet är så vackert! Kram

    SvaraRadera
  5. Vilken jättegod soppa! Toppen att fylla ut med risoni - jag gillar verkligen de pastagrynen.

    Fast jag skulle aldrig orka baka bröd till soppan också... My hat is off for you.

    Hur går det med butiken? Är det den maken jobbar på eller var inte den klar och igång?

    Ha en fin vecka!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Jo, det är butiken Lars jobbar med och det går framåt. Svårt att beräkna i tid när allt blir klart, men i tid hoppas jag. I tid till öppning innan advent alltså. Så fint det kommer bli!

      Ses snart!
      Kram Malín

      Radera
    2. Hej,
      Jo, det är butiken Lars jobbar med och det går framåt. Svårt att beräkna i tid när allt blir klart, men i tid hoppas jag. I tid till öppning innan advent alltså. Så fint det kommer bli!

      Ses snart!
      Kram Malín

      Radera
  6. Så skönt med en helg utan krav och måsten! Själv har jag lite för mycket av den där kravfyllda biten. Det är så himla mycket jag vill, på kort tid! Dagarna går alldeles för fort och tiden är för kort.
    Men snart stundar höstlov här i Danmark (v.42), då ska vi upp till landet och BARA njuuuuta!! Skogsluft, god mat och lek med barnen. Det är HÄRLIGT!!

    Kul att det går så bra och framåt med butiken. Ja, det är en himla massa fixande innan. Men sen blir det kul, när allt är fixat och på plats. Fortsatt lycka till!!

    Ha en ny härlig vecka :)
    Kramen
    Ulrika

    SvaraRadera
  7. Hej fina Malin!

    Åh det låter som en skön helg!
    Men vad spännande med uthuset...skall bli så kul att se bilder sedan!

    Soppan ser delicious ut, mums!

    Kram
    Mia
    Ps jag gjorte sjalfynden på Lindex :)

    SvaraRadera
  8. åh va mycket gott du använder risoni till.får nog oxå prova på mer än den traditionella ja gör.
    brytbrödet ser fantastiskt gott ut.
    får nog sätta de på to do lista.
    har bara gjort på bageri,får nog ta o göra hemma oxå

    SvaraRadera
  9. För att du har en sådan härlig och matinspirerande blogg....finns det en award att hämta hos mig :)))

    Kram på dig
    Ulrika

    SvaraRadera
  10. Oj, vad gott! Både soppan och brödet. Jag har bara testat att ha risoni i sallader, men i soppa måste det passa kanon.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.