tisdag 26 juni 2012

SOCKERBULLAR MED VANILJKRÄM


På sommaren ska frysen vara full av bullar, så är det bara. Bullar att plocka upp strax innan man sticker till stranden, för de tinar snabbt i solen. Nu är de ju så att lilleman inte är så fasligt förtjust i vanliga  gick dock hem, eller det kanske är att överdriva för han lämnade det gottigaste i mitten. Jag som lätt hade kunnat skeda i mig vaniljsåsen. 


I dag har jag alltså fått min dagliga dos av bakning och också min dagliga dos av sol. I går höst, i dag sommar igen!


Det här är ett nytt recept på sockerbullar, som jag inte gjort tidigare. Alla ingredienser ska blandas samtidigt i assistenten. Jag gjorde felet att ta allt mjöl från början. Mina bullar blev därför lite tunga. Gör alltså inte det, utan ta lite i taget. 


Sockerbullar med vaniljkräm
5 dl  mjölk
50 gram  jäst, för söta degar
200 gram  socker
200 gram  smör, mjukt
2 tsk  salt
2 1/2 tsk  kardemumma
1,1 kg  vetemjöl (ta lite i taget)


Vaniljkräm
2 1/2 dl  mjölk
vaniljstång, 1/4
2 msk  maizena
1/2 msk  vetemjöl
3 st  äggulor
4 msk  socker
15 gram  smör


1. Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölken i en rostfri kastrull tillsammans med de urskrapade fröna och skalet av vaniljstången. Ställ åt sidan. Blanda maizena med vetemjöl och tillsätt äggulorna och sockret. Vispa samman.
2. Vispa ner lite av den varma vaniljmjölken i äggblandningen. Vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Sätt kastrullen på svag värme och koka upp under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig. Tillsätt smöret när krämen har tjocknat. Låt krämen kallna i vattenbad. Rör om då och då.
3. Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en köksmaskin. Jag smulade jästen, även om det i receptet stod att det inte behövdes. Kör maskinen i ca 15 minuter tills degen är smidig. Täck över med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.
4. Rulla bullar av degen och låt jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek.
5. Värm ugnen till 225 grader.
6. Spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Se till så att vaniljkrämen kommer ner i bullen ordentligt. 
7. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
8. Pensla bullarna med smält smör och rulla i strösocker. Ska du frysa bullarna så låt bli att sockra dem. Gör det vid upptiningen. 



En riktig drömbulle
Nu förbereder jag mig för Morden i Midsomer. Sommaren är inte riktigt invigd innan Detective Chief Inspector Barnaby, har gjort  sitt intågande. Så nu är snart sommaren här på riktigt!

12 kommentarer:

  1. Jag har problem med att lämna hälsningar hos dig..
    Om igen, å smarriga bullar!
    Måste kolla Barnaby, har helt missat att han är tillbaka..
    Jag bor söder om Göteborg, nära havet..

    kraam

    SvaraRadera
  2. åh dessa älskar ja,riktigt goda..

    SvaraRadera
  3. Åh såna är så goda!

    Kommissarie Barnaby i all ära men den serien är inte så läskig, mer småmysig... Har kollat på den i många år men idag blir det annan brittsik spänning!

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Åhhh ser så mycket godare ut än den köpemuffinsen jag snaskade i mig idag kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Jag hade mer än gärna ätit det i mitten :-) Ser jättegott ut! Min frys ekar tomt på bullar... Jag får testa dina goda recept!! Kram

    SvaraRadera
  6. Bullar är bara så gott och perfekt att ha med på picknick :) Kram

    SvaraRadera
  7. Men ååååh Malin, du får såååå gärna komma på fika hos mig!! Så himlans långt har du väl ändå inte ;o))))
    Du måste ju komma och bli lite inspirerad till din egen butik :) Den ser verkligen jättefin ut. Ska bli så skoj att se hur du gör din! Är det bara nya saker du ska sälja eller blir det blandat, gammalt o nytt?
    Thomas la golvet i vår butik i söndags och nu är jag i full gång och målar det. Tredje lagret idag, sen ska det målas ljusgråa rutor imorgon och på fredag. Sen får det torka ordentligt när vi tar lite semester :)

    Bullar, mmmm...det är precis vad jag ska ta tag i ikväll. 'Bakning' har jag skrivit på dagens att-göra-lista. Kanske det blir dina goa' bullar ;o)

    Må gott vännen och njut sommaren!! Gör ett sista inlägg på fredag, sen tar jag o bloggen en minipaus från elektroniken!
    Kram på dig
    Ulrika

    SvaraRadera
  8. Hej igen :)

    Vi har också lagt plankgolv, 14cm:s. Sen har jag grundat det en gång och målat vitt med golvfärg igår. Idag tar jag ett lager till, sen blir det ljusgråa rutor också med golvfärg. Det blir verkligen superfint och rummet blir otroligt ljust!
    Men kan tänka mig att det blir mycket pilleri med rutorna imorgon...pust ;o)

    Lycka till med ert golv också!!!
    Kramis
    Ulrika

    SvaraRadera
  9. Åh, jag är stormförtjust i vaniljbullar - till skillnad från kanelbullar som jag gärna väljer bort (konstigt egentligen, jag som är ett sådant kanelfan!)Och nu när jag ÄNTLIGEN har tillgång till en kitchen aid över sommaren så kan jag ju passa på att baka lite vetedegar - sådant som jag brukar undvika att göra för hand ;) Mums!

    SvaraRadera
  10. Mums va gott! Det blir nog en sats vaniljbullar i helgen :-)
    KRAM

    SvaraRadera
  11. Hallå där!
    Läste dina kommentarer hos Ulrika(Norr om Köpenhamn) och kände att hennes blogg måste jag kolla in! Du förstår, jag har också en liten butik på gården... och har startat egen firma. Alltid kul att få kontakt med likasinnade....
    Sååå mycket gott och fint du bjuder på här!!!
    Lycka till med butiken nu och ha det bra!
    Kram Sofia




    kram Sofia

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.