söndag 23 oktober 2011

LAKRITSCUPCAKES





Är nu åter hemma efter en helg i Helsingborg med goda vänner. Har haft sjukt skoj och allting har flutit på fint. 


Vi tog tåget ner redan halv nio och väl framme kastade vi bara in väskorna på hotellet. Därefter bar det av mot utlandet. Fullkomligt älskar Danmark! Allting känns så annorlunda där och ändå är det bara ett "stenkast" från gamla Svedala. 


I Helsingör strosade vi runt, tog en öl, åt mat och småshoppade. Jag fick köpt en ljusstake i fattigmanssilver, vilket jag samlar på. Sedan färjan tillbaka och lite hotellhäng innan vi begav oss mot Wallmans salonger. 


Vilket show! Önskar så att jag också hade kunnat sjunga och dansa. Hade inte gjort annat då, vilket kanske vore synd, för då hade jag inte hunnit baka...


Maten på stället var ingen höjdare, men det spelade mindre roll i sammanhanget. Efterrätten vara bäst, cremé brulee med en bit chokladkaka. Åstorpsgrisen kunde kvittat är min enda kommentar om varmrätten...


Väl hemma i Glommen igen fick det bli lite bakning. Har varit sugen på lakritscupcakes sedan jag fick Maria Öhrns bakbok i födelsedagspresent. Så det fick det bli. 


Jag tror inte jag kommer göra om dem är min kommentar. Tror jag hellre äter både engelsk lakritskonfekt och turkisk peppar som de är. Men men, det måste testas och det var kul att garnera och fotografera. Jag tycker de smakar för mycket kakao. Det är kanske lite av Maria Öhrns specialitet, för även de förra cupcaksen jag gjorde från bakboken innehöll mycket kakao. Den gången minskade jag ner mer på kakaomängden i receptet än den här gången.


Lakritscupcakes


Cupcakes:
100 gr smält smör
1 dl mjöl
1 dl kakao
2 msk lakritspulver eller 5-10 krossade turkisk peppar. 
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk


Topping:
275 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk lakritspulver eller 3-5 krossade turkisk peppar.
25 g rumsvarmt smör


1.  upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
4. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 
175 grader i ca. 20 minuter. Låt svalna.


Topping:
5. Hacka chokladen ganska fint.
6. Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så den inte blir för kall och hård. 
7. Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera med engelsk konfekt. 


Även om detta är min favorit, så kanske det är er. Baka på kära vänner och ha en skön söndagskväll i soffan!



2 kommentarer:

  1. Dina blev riktigt snygga! :)
    Håller med lite om smaken, men de som gillar lakrits/choklad i kombination tycker säkerligen om dessa!

    SvaraRadera
  2. Alltså ÅÅÅH vad snygga de blev! Som ett konstverk :D Jag är inget jättestort lakritsfan, men jag skulle ändå kunna tänka mig att prova det i cupcakes, ibland tycker jag det passar bra i bakat. Och i glass!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.