torsdag 20 oktober 2011

BOEUF BOURGUIGNON


Höstväder gör mig sugen på mustiga grytor och rödvin. I kväll fick det bli en mustig gryta med rödvin i, men inget i glaset. Det sparar jag till helgen, då ska jag och Lars nämligen till Helsingborg med vänner för trivsamheter. Vi ska mysa i Helsingör på dagen och på kvällen gå till Wallmans salonger och uppleva deras 80-talsshow. Längtar verkligen till lördag kl 08.39 då tåget lämnar Falkenbergs station, underbart! 


Åkte till Thuressons Gårdsbutik i eftermiddags för att bli inspirerad, och det blev jag. Boeuf Bourguignon fick det alltså bli, med prima råvaror från gårdsbutiken. 


Ingredienser


1 1/2 högrev
120 gr sidfläsk
5 dl oxbuljong
5 dl rödvin
1 msk mjöl
1 msk tomatpuré
1 morot
1 stor gul lök
2-3 dl kantareller
2 lagerblad
3 kvistar färsk timjan
5 vitlöksklyftor
1 msk rödvinbärsgelé
salt & peppar


Skär högrevet i lagom stora grytbitar. 
Skär löken i klyftor, moroten i slantar och skär sidfläsket i mindre tärningar. 
Salta och peppra köttet och bryn i smör tills det har fått fin färg, och lyft sedan ur det. 
Stek sidfläsket tillsammans med morot, lök och vitlök. Lägg sedan åt sidan. Ta upp vitlöksklytorna, som nu ska vara mjuka, och mosa dem. Stek kantarellerna lite i smör och lägg även dem åt sidan.
Lägg tillbaka köttet i grytan och strö över mjöl. Häll på vin och buljong tills det täcker köttet. Lägg i tomatpurén, lagerblad, timjan, mosade vitlöksklyftor och gelé. Låt allt puttra under lock till köttet blivit mört. Fyll på med vin och buljong under tiden, vid behov. När köttet börjar bli mört, efter ungefär 1 1/2 till 2 timmar, kan man lägga i morot, lök och sidfläsk. Alldeles innan servering läggs kantarellerna i, bara för att värmas upp. Smaka av med salt och peppar.
Tiden är ungefärlig, känn efter under tiden. Köttet ska vara mört så det lätt går sönder. 


Jag serverade grytan tillsammans med pressad potatis. En underbart god gryta, perfekt för mörka höstkvällar.

1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.