lördag 30 juli 2011

LEVAIN PÅ RÅGSURDEG


Ja, i går blev det alltså två sorters bröd bakade. Frukostfrallor och detta bröd. Men även om jag började med det redan i förrgår kväll blev det inte klart innan klockan två i går. Det skulle vikas och vila och vikas och vila... Men tillslut blev det äntligen klart. Något gick faktiskt lite snett nånstans. Kan vara surdegen som inte var på topp. Degen blev för lös, vilket innebar att jag var tvungen att lägga den i en form. Det här var inte meningen egentligen, men det blev ok till sist ändå. Jag tog ut brödet ur formen efter cirka tio minuter, då brödet satt sig. Då fick det färg även på sidorna. 


Det åt vi till fika med smör och Kvibille cheddar, mmmm...Ja till fika blev det också kryddiga banancupcakes med kaffefrosting och mandelskorpor. Kändes husmorsaktigt och fint med allt detta hembakade. Mina barn får tacka bloggen för fikan varje dag. Mina svärföräldrar får också lite av det jag bakar, kan inte äta upp allt själv även om jag hade kunnat. 


Ingredienser
Dag 1 på kvällen
30 g rågsurdegsgrund (jag använde den här)
120 g vetemjöl special
100 g ljummet vatten


Rör ihop surdegsgrund, mjöl och vatten. Täck med plastfolie och låt stå i 8-10 timmar, gärna lite varmt (22-25 grader)


Dag 2 på morgonen
Surdegen från gårdagen
5 g färsk jäst
200 g kallt vatten
300 g vetemjöl special
6-9 g salt


Blanda ut jäst och vatten i surdegen från gårdagen och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör kort till allting blandats ordentligt och låt degen vila i 45 minuter. Om det är dragit kan du täcka bunken med en handduk.


Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Tag ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här  momentet gör du totalt 3 gånger med 45 minuters mellanrum. När du sträckt degen en tredje och sista gång låter du degen jäsa i cirka 1 timme.


Baka ut brödet. Strö rikligt med mjöl, gärna mix av vete och råg, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vik sedan degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.


Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet varit inne  30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt  svalna på ett galler. 


Källa: Enklare bröd, Martin Johansson1 kommentar:

  1. Enklare bröd...??? Hmmm... På vilket sätt då?
    Jag är aldeles matt!!!;)

    Pöss!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.