I dag gick startskottet, eller återskottet, till mer vegetariskt i kosten. Inte enbart, men mer än det varit nu under julledigheten. I dag var en perfekt dag att starta eftersom vi i dag hämtade ut vår onlineshopping på Willys. Jag älskar känslan när kylskåpet är nypåfyllt. Jag känner mig rikast i hela världen. Det får mig också att känna ödmjukhet inför att vi kan köpa mat och fylla kylskåpet. Viktigt att påminna sig om det då och då.
Vegetarisk Shepherdspaj
1/4 rotselleri
2 morötter
2 palsternackor
1 sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
150g linser & gryn från Bonduelle
400g krossade tomater
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 lagerblad
flingsalt & svartpeppar
Svampbuljong
1 dl torkad svamp
1 l vatten
3 msk grönsaksfond
Börja med att hälla hett vatten över den torkade svampen och låt svälla i ca. 10 minuter. Mixa sedan detta i mixer eller stavmixer tillsammans med fond.
Dela därefter att rotfrukter i bitar, strimla löken och finhacka vitlöken. Fräs allt i olivolja och tillsätt tomatpuré. Låt detta fräsa i ca. 5 minuter och häll sedan lins- & grynblandningen, krossade tomater och kryddor.
Tillsätt sedan svampbuljongen och låt småputtra på låg värme i ca. 20-25 minuter tills rotfrukterna är mjuka, men inte mosiga. Smaka av med flingsalt & svartpeppar.
Fördela i ugnsform och toppa med potatismoset. Baka i ugnen på 220 grader i ca. 20-30 minuter, tills den fått fin färg.
Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
50-75g smör
1 äggula
flingsalt & vitpeppar
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Lång ånga av lite och tillsätt mjölk, smör och äggula. Använd med fördel elvisp när du gör moset. Smaka av med salt och vitpeppar
Inte lätt att få till bra bild på orange mat... |
Hoppas jag kan inspirera er att laga detta eller något liknande. Gör valfri vegetarisk röra och toppa med potatismos. Supergott!
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.