måndag 12 augusti 2019

HEMMAGJORD RAMSLÖKSPASTA MED KÖTTFÄRSBIFFAR I TOMATSÅS

Nu börjar en härlig tid med mycket grödor att skörda. För oss, inte så mycket, men för andra. Vi har, låt mig tänka efter... Tomater. De har precis börjat mogna nu, men jag har även turen att få tomater från mina föräldrar, som har ett växthus. Jag har från dem även fått purjolök, gurka, rödbetor och en zucchiniplanta, som gett oss några rejäla doningar.

Tomatsås är perfekt att göra om man har många tomater. Hemmagjord tomatsås blir så mycket godare än köpesås, precis som med allt annat hemlagat. Jag använde även zucchini i tomatsåsen, ett mycket bra val. 





Tomatsås
350 g tomater, gärna i olika färger
1/2 zucchini
1/2 purjolök
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk grönsaksfond
1 msk rosébalsamvinäger e. balsamvinäger
1 tsk hackad chili & vitlök i olja, el. sambal oelek
1 nypa socker
2 msk olivolja
färsk basilika
flingsalt & svartpeppar

Dela tomater, zucchini och rödlök i mindre bitar och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olivolja och tillsätt därefter resterande grönsaker. Låt det hela puttra några minuter och tillsätt sedan grönsaksfond, balsamvinäger och en nypa socker. Låt nu såsen småputtra i 15-20 minuter och smaka därefter av med flingsalt & svartpeppar. 



När grönsakerna är mjuka mixas de till sås. Blir tomatsåsen för tjock kan lite vatten tillsättas. Blanda till sist ner hackad färsk basilika. 


En het favorit, hackad chili & vitlök i olja

Köttfärsbiffar
500 g blandfärs
1 dl grädde
2 tsk dijonsenap
1/2 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 äggulor, överblivna från pastadegen
2 tsk salt
svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser och forma till biffar. Stek i smör och olivolja. När de är färdiga läggs de ner i tomatsåsen. 



Ramslökspasta
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
4 msk torkad ramslök
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
3-5 msk vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Blanda samman mjölet med ramslöken och häll ut detta på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan och lite vatten i taget tills dess att allt mjöl är med. 

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Numera gör jag alltid pastadegen i min Kitchenaid med flatblandaren. Efter den blandats där knådar jag den för hand.

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.


Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och används skäras som tagliatelle eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. 




Servera med riven parmesan och lite färsk basilika, mest för att det är snyggt på bild...




Smaklig måltid!

//Malin 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.