onsdag 10 april 2019

RISOTTO MED SOJABÖNOR, SPARRIS OCH RÄKOR

Risotto var, innan jag hade lagat det första gången, något jag var lite rädd för att laga. Men efter att gjort risotto några gånger så har den rädslan försvunnit helt. Det är ju faktiskt ganska lättlagad mat, bara man har förberett alla ingredienser. När det är gjort är det bara att börja att montera ihop det hela. Det får ta lite tid. Samtidigt som du lagar risotton smuttar du nämligen på ett glas vitt, samma vita som man har i risotton. Väldigt bra då du bara har 2 dl i risotton, så det blir mycket över till dig själv. Känns inte mer än rimligt när man ägnar så mycket tid i köket inför en god middag. 

Risotto med sparris, sojabönor & räkor
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
olivolja
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1 1/2 l varm smakrik kycklingbuljong (vatten+fond/buljongtärning)
1 knippe färsk sparris
250g sojabönor (styckfrysta)
3-4 dl färskriven parmesanost
salt & nymalen svartpeppar
500g skalade räkor

Hacka lök och vitlök och fräs i rikligt med olivolja. Låt den inte brännas. 

Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Detta på låg värme på plattan. 

Tillsätt ungefär ca. 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. 

Skär av topparna av sparrisen och dela stjälkarna i bitar. Koka sojabönorna enligt förpackningen och lägg samtidigt i sparrisen. Dessa två kan alltså kokas samtidigt, men när de är klara ska sparristopparna separeras från bönor och stjälkbitar. Kyl av snabbt.
Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills att risotton känns lagom. Det tar ca. 25-30 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste småputtra lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. 

Blanda nu ner sparris och bönor, men spara sparristopparna till garnering. Blanda även ner hälften av de skalade räkorna och rör även i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. 

Servera på snyggt fat och toppa med sparristoppar, räkor, sojabönor, riven parmesan och ringla över basilikaolja. 


Basilikaolja
1 kruka basilika
1 dl basilikaolja el. olivolja
flingsalt & svartpeppar

Mixa samman och smaka av. 
Smaklig måltid!


//MalinInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.