Risotto med sparris, sojabönor & räkor
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
olivolja
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1 1/2 l varm smakrik kycklingbuljong (vatten+fond/buljongtärning)
1 knippe färsk sparris
250g sojabönor (styckfrysta)
3-4 dl färskriven parmesanost
salt & nymalen svartpeppar
500g skalade räkor
Hacka lök och vitlök och fräs i rikligt med olivolja. Låt den inte brännas.
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Detta på låg värme på plattan.
Tillsätt ungefär ca. 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong.
Skär av topparna av sparrisen och dela stjälkarna i bitar. Koka sojabönorna enligt förpackningen och lägg samtidigt i sparrisen. Dessa två kan alltså kokas samtidigt, men när de är klara ska sparristopparna separeras från bönor och stjälkbitar. Kyl av snabbt.
Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills att risotton känns lagom. Det tar ca. 25-30 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste småputtra lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten.
Blanda nu ner sparris och bönor, men spara sparristopparna till garnering. Blanda även ner hälften av de skalade räkorna och rör även i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare.
Servera på snyggt fat och toppa med sparristoppar, räkor, sojabönor, riven parmesan och ringla över basilikaolja.
Basilikaolja
1 kruka basilika
1 dl basilikaolja el. olivolja
flingsalt & svartpeppar
Mixa samman och smaka av.
Smaklig måltid!
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.