Kålpudding, kålpudding, kålpudding, hade jag varit i barnataget så hade jag döpt mitt nästa barn efter dig. Men nu får jag nöja mig med att kalla Lars för min pudding. Men skämt och sido, kålpudding är en favorit och det är ju klart kålen förtjänst, för utan den är det bara en helt vanlig köttfärslimpa. Kålen gör massor för smaken, men för era kollegors skull, skulle jag undvika att micra överblivna rester på lunchen dagen efter...
Malins kålpudding
1/2 spetskål
1 msk ljus sirap
salt & peppar
500g färs
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1/2 finhackad gul lök
1 msk kycklingfond
1 msk soja
2 tsk salt
vitpeppar
50 g smör
Sås
2 dl grädde
3/4 dl mjölk
2 msk kycklingfond
1/2 msk soja
1 msk senap
sky från puddingen
salt och peppar
Börja med kålen, genom att strimla den och bryn i smör. Salta och peppra och tillsätt sirap. Kålen ska bli mjuk och härligt gyllene. Lägg åt sidan.
Blanda grädde och ströbröd och låt svälla i några minuter. Blanda sedan ner resten av ingredienserna till puddningen. När allt är blandat läggs smeten i en smörad form och den smörstekta kålen läggs ovanpå. Klicka ner smöret i formen. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 30-40 minuter. Alltid bra att kolla av innertempen med en termometer.
Såsen är viktig, mycket viktig. Använd stekpannan som kålen stektes i. Vispa ut pannan med grädde och tillsätt sedan resterande ingredienser. Skyn från kålpuddningen är viktig för smaken. Ta ut formen ur ugnen och häll försiktigt skyn i kastrullen. Smaka av såsen med salt & peppar.
Kokt potatis och lingon är ett måste till kålpudding. Karamelliserad brysselkål gör inte ont det heller. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Stek dem sedan i smör och tillsätt lite sirap. Vips så har ni något som är gott som godis, typ...
Ps, glöm inte av att du INTE ska micra överbliven kålpudding i personalrummet! Tänk på julefriden...
//Malin
En av mina älsklingsrätter ända sen jag var liten, helst ska det vara mammas då förstås! Önskar dig en fin luciavecka!
SvaraRaderaKram Jenny
Inget är som mammas mat!
RaderaDetsamma till dig!
Kram
Ska det verkligen vara kycklingfond..?
SvaraRaderaBra fråga! Var nog så att det var den fonden jag hade hemma och jag skrev ner exakt hur jag gjorde. Funkar säkert utmärkt med kalv- eller oxfond också.
RaderaMed vänlig hälsning, Malin