måndag 22 oktober 2018

FRANSK HÖGREVSGRYTA MED SIDFLÄSK OCH RÖDVIN




Hittade detta inlägg som jag visst missat att dela med mig av till er. Lite synd att det dröjt för ni har genom det missat möjligheten att laga denna underbart goda höstgryta. Det är ju lite därför man kan längta till hösten, alltså grytorna som man lagar nu som man inte gjort sedan solen anlände i våras. Men nu när det är höst tar jag igen allt det där. Det blir rödvinssåser och köttgrytor så det står härliga till. 




Högrevsgryta 
800g högrev
400g rökt sidfläsk
3 palsternackor
1 rödlök
3 dl vatten
2 msk kalvfond
2 tsk soja
4 dl rödvin, med mycket smak
3 lagerblad
2 tsk torkad timjan
flingsalt & svartpeppar

mjöl till redning av sås.

Börja med att skära kött och fläsk i bitar, köttet i större bitar än fläsket. Skala och skär palsternacka i bitar och strimla löken. Fräs löken i smör och lägg i slökokaren tillsammans med palsternackan.  

Salta och peppra köttet och bryn det i smör tillsammans med sidfläsk. Lägg över i slökokaren. Vispa ur pannan med vin och häll i slökokaren. Tillsätt därefter vatten, fond, soja, lagerblad och timjan. Låt detta få puttra på i slökokaren på låg temperatur en hel dag. Ja, det tar ju sin tid. Jag ökade upp till hög vid ett tillfälle för att få igång det hela lite extra. 

När köttet är klart, dvs. mört, fiskas det och allt annat upp med hålslev. Red såsen med lite mjöl uppvispat i sås, har tyvärr inga mått på detta.  






//Malin


söndag 14 oktober 2018

HELGENS 3-RÄTTERS MIDDAG - BRUSCHETTA, SKALDJURSPASTA & BUDAPESTRULLE MED NUTELLA


Det är så många rätt med den här bilden och den här maten. Matkärlek på hög nivå och hade önskat att den var den här maten som väntade mig till lunch idag, istället för en trist smörgås. Jag brukar lite kaxig säga att i en pastatävling i ett matprogram hade jag tagit mig vidare. Pasta är jag grym på nämligen och det har jag Paolo Roberto att tack, eftersom jag gör degen efter hans recept. Har inte testat något annat och kommer heller inte att gör det. HÄR hittar ni receptet på pastadegen. 

När det gäller pastan använde jag igår inte maskinen för att göra pappardellen, utan skar den med kniv. Jag ville nämligen ha lite bredare pasta än vad maskinen kan göra. Lika smidigt det faktiskt.

Pappardelle med tomatsås, vitt vin, musslor & stora räkor
3 dl passerade tomater
2 dl torrt vitt vin
3 vitlöksklyftor
2 st schalottenlök
1 st röd chili
1 nät musslor
25-30st vannameiräkor (ASC-märkta)
flingsalt & svartpeppar
1 knippe slätbladig persilja
4 dl grana padano
olivolja

Finhacka lök, vitlök och chili och fräs i olivolja. Häll på passerade tomater och vin och låt småputtra ca. 10-15 minuter på låg värme. Smaka av salt och peppar och vänd ner grovt hackad persilja. Spara lite till servering. 

Under tiden kan man förbereda räkor och musslor. Räkorna skalas och "bajsranden" tas bort. Musslorna skrubbas lätt och plocka sedan bort de musslor som är trasiga eller som inte stänger sig. Slå musslorna lätt mot diskbänken, för att testa dem. De som inte stängs då, slängs alltså. 

Vänd ner musslor och räkor i tomatsåsen och lägg på locket. Låt stå så i 5-8 minuter, vänd runt nån gång för att fördela musslor och räkor. Nu ska alla musslor ha öppnat sig och räkorna ändrat färg från grå till rosa. De musslor som nu är stängda, ska slängas. 

Blanda den nykokta pastan med riven parmesanost och olivolja. Lägg upp pastan på stort fat och häll ut musslor och räkor ovanpå. Jag behöll några musslor i en gryta bredvid, som man fick plocka av. Strö över riven ost och hackad persilja. Klart att serveras! 





Bröd är alltid en bra idé. Fick en baguetteform när jag fyllde år i augusti och den är ju så bra. Jag använder DET HÄR receptet och det är otroligt bra!



Av baguetter blev det en bruschetta till förrätt. Brödet penslades med vitlökssmör och fick gå in i ugnen på grill i ett par minuter. Därefter blandade jag samman bitar av mozzarella, körsbärstomater, basilika, basilikaolja, flingsalt och svartpeppar. Blandningen fördelades på brödskivorna och garnerades med lite extra basilika.





Desserten var gudomlig, nämligen en Chokladig budapestrulle med nutella och hallon. Receptet hittar ni inne hos Daniel Lakatosz. Klicka på namnet så kommer ni rätt! 

Ja, efter all denna mat var vi ganska mätta och väldigt belåtna. Ikväll blir det nog hederliga köttbullar med gräddsås och snabbinlagd gurka. Lingonsylt är ett måste!




//Malin





onsdag 10 oktober 2018

PANANGKYCKLINGGRYTA MED KOKOSMJÖLK



Jaha, det är nu nästan 1 månad sedan förra inlägget och det är ju klart lite trist. Inte trist att jag äntligen för tummen ur att blogga, men trist att det blir så sällan. Jag får fler och fler följare på Instagram, men på bloggen inte riktigt likadant. Jag förstår varför, för jag gör likadant. Det blir mycket flickande på Instagram för mig, men inte lika ofta jag klickar mig vidare in på bloggar nu för tiden. Det är väl så det får vara helt enkelt.

Tillbaka till kvällens inlägg då, ett inlägg som blivit av och som man då ska hedra... Nja, inte hedra kanske men i alla fall läsa och i bästa fall laga själv. 

Kvällens middag får ni tacka Ella för, inte så att hon lagat det men hon önskade det. Asiatiskt är, som sagt tidigare, hennes absoluta favorit. 

Kycklinggryta 
600g kycklingfilé
2-3msk panangcurrypasta
2 tsk socker
400ml kokosmjölk
100ml vatten
1 msk fisksås
1 msk soja
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 gul paprika
1 orange paprika
2 morötter
100g sockerärtor
1/2 lime


Börja med att förbereda grönsakerna genom att dela dem i lagom stora bitar. Vad som är lagom kan man välja själv. Hacka även vitlök och chili. Strimla därefter kycklingfiléerna. 

Fräs currypastan med sockret i naturell olja i ca. 1/2 minut. Tillsätt sedan chili och vitlök och fräs på nån minut till. Häll därefter i kokosmjölk, vatten, fisksås och soja. Låt puttra i några minuter. Tillsätt sedan kycklingstrimlorna och låt koka upp igen och även småsjuda i ca. 5 minuter. Lägg därefter i grönsakerna och låt småkoka tills morötterna är lagom mjuka. Lagom är viktigt, låt dem inte bli överkokta. Avsluta med att pressa i limejuice och smaka av om det behövs mer sötma eller sälta. 

Servera med antingen jasminris, eller äggnudlar som vi hade. Färsk koriander är också gott att ha som topping. 

Tycker du om koriander?


 Smaklig måltid!

//Malin