torsdag 15 mars 2018

MAROCKANSK KYCKLING & UGNSROSTAD BUTTERNUTPUMPA



Marocko hade inte suttit fel nu, ett besök i landet alltså. Drömmer om ljumma vindar och matmarknader med kryddor i starka färger. Men det är bara en dröm, har tyvärr inga planer på resor till Afrika inom överskådlig framtid. Kan på sin höjd bli en kortis till ett grannland över påsk, men inget bokat ännu. 

Men i väntan på resa till Marocko, eller annat varmt land, så får jag göra vad jag kan i köket. Så i går kväll blev det middag inspirerad av Marocko. 

Butternutpumpa är en bra pumpa att använda i matlagning. Det blir en härlig konsistens och en sötaktig smak, som påminner om sötpotatis. Jag tycker den smakar bäst om den får lite brända kanter. 


Marockansk hel kyckling 
1 hel majskyckling

Kryddpasta
2 tsk kanel
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver (chipotle)
3 vitlöksklyftor
3 cm stor bit färsk ingefära
7 körsbärstomater
1 msk pressad citronsaft
flingsalt 

citronskivor 

Skär bort bröstbenet på kycklingen och "bryt" upp den så att bröstfiléerna hamnar ytterst när den läggs i ugnsform.





Mixa samman alla ingredienser till kryddpastan. Bred ut kryddpastan på kycklingen och toppa med citronskivor. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 40-50 minuter. Använd med fördel en köttermometer, 80 grader intill benet.




Ugnsrostad butternutpumpa med vänner
1 butternutpumpa
5 potatisar
1/4 blomkål
2 rödlökar
1 spetspaprika
vitlöksolja
flingsalt & svartpeppar

4 dl hett vatten
1 msk kycklingfond
1 msk rödvinsvinäger

Skala pumpa och potatis och dela i bitar, dela blomkålen i buketter, skiva löken och paprikan. Lägg i bunke och ringla över olja, salta och peppra. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca, 30 minuter. 

Vispa samman vatten, fond och rödvinsvinäger. Häll detta över grönsaksblandningen och ställ in i ca. 10 minuter till. Ändra med fördel till grillfunktionen och du vill ha mer färg på grönsakerna.  



En fräsch citronsås passar väldigt bra till den smakrika kycklingen. 

Citronsås
3 dl créme fraiche
1 msk citronsaft
flingsalt

Blanda samman och ställ i kyl i väntan på servering.








Ps, I morgon är det fredag!


//Malin



1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.