Det är en pina att sitta och skriva recept när man är hungrig. Att titta på bilder på god mat, när magen kurrar. Men det är bara att bita ihop och göra det, för er skull. Tycker nämligen att ni ska testa att laga kycklingburgare gjord på kycklingfilé. Alltså ingen mald biff utan en dubbelpanerad kycklingfilé.
Dubbelpanerad kycklingfilé
1 kg kycklingfilé
2 ägg
3 dl mjöl
4 dl ströbröd
flingsalt & svartpeppar
Skiva kycklingfilén till två tunna filéer. Salta och peppra filéerna. Vänd först filéerna i mjöl, därefter i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Stek kycklingen i smör.
Toppa filéerna med ost och lägg på ett lock på stekpannan. Osten smälter då över filén, vilket blir godare än att lägga på osten i efterhand.
Dubbelpanerad kycklingfilé
1 kg kycklingfilé
2 ägg
3 dl mjöl
4 dl ströbröd
flingsalt & svartpeppar
Skiva kycklingfilén till två tunna filéer. Salta och peppra filéerna. Vänd först filéerna i mjöl, därefter i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Stek kycklingen i smör.
Toppa filéerna med ost och lägg på ett lock på stekpannan. Osten smälter då över filén, vilket blir godare än att lägga på osten i efterhand.
Barnen älskar ju köpe-crisscrosspommes, så tänkte att de säkert även skulle tycka om hemmagjorda. Vilket de så klart gjorde, hela familjen gjorde det.
Den finurliga formen fick man genom att använda mandolinens räfflade knivblad. Först drog man rakt, för att sedan vrida potatisen ett kvarts varv och dra igen. Easy peasy, om man bara klarar av att undvika att få med fingertopparna, vilket jag gjorde.
Har man en fritös, så använder man så klart den i nästa steg. Men om man som vi, inte har fritös, så får man helt enkelt fritera i olja i kastrull. Crisscrossen behöver då dubbelfriteras. Ps, var försiktiga och ha ett kastrullock redo om oljan skulle råka ta eld. Men det kommer det inte göra, så andas bara lugnt.
Börja med att lägga pommesen i kallt vatten för att dra ur stärkelsen. Detta gör pommesen krispiga. Värm sedan upp frityrolja till 160 grader och fritera ett gäng i taget. I detta läge kommer pommesen inte att få varken färg eller krisp. Använd hålslev för att få upp pommesen och fördela ut dem på hushållspapper.
När första friteringen är gjord, får man se till att oljan kommer upp till 180 grader. Sedan är det bara att sätta igång igen. Under andra friteringen kommer färgen och även krispet. Lägg över crisscrossen i en skål och krydda med pommeskrydda.
Chilimajonnäs
2 äggulor
2 tsk senap
1 1/2 msk maltvinäger
3 dl matolja
2 vitlöksklyftor
3-4 tsk sambal oelek
chiliflakes
flingsalt & svartpeppar
Blanda äggulor med senap och vinäger, allt i rumstemperatur. Riv eller pressa ner vitlöken.
Mixa ihop detta och tillsätt sedan oljan droppvis samtidigt som du mixar. Efterhand kan du öka mängden olja som går i. Fortsätt tills all olja är slut.
Rör ner sambal oelek och chiliflakes till önskan styrka. Salta och peppra lätt. Låt stå en stund innan servering. Smaka av innan om något behövs tilläggas.
Hamburgerbröd ca.15-20st
50 g jäst
50 g jäst
100g smör
6 dl mjölk
2 tsk salt
3 tsk socker
14-15 dl mjöl
2 ägg
sesamfrön att toppa bröden med
Smält smöret i kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37grader).
Smula jästen i degbunke och häll sedan lite av mjölkblandningen över. Rör ut jästen och tillsätt därefter resterande vätska.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Rör tills degen släpper från kanterna. Om du använder bakmaskin (assistent) så kan du låta degen gå i ca. 10 minuter. Om du däremot gör allt för hand så kan du arbeta degen lite på ett bakunderlägg.
Låt därefter degen få jäsa övertäckt i 45 minuter.
Dela sedan degen i lika stora bitar och rulla till runda bullar. Lägg, med bra mellanrum, bullarna på bakplåtsklädd plåt. Tryck till bullarna och låt jäsa övertäckta i ytterligare 20-30 minuter.
Tryck till bullarna lätt och pensla dem sedan med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön och baka bröden i 225grader i ca. 10 minuter.
Picklad rödlök är alltid gott, så det tycker jag absolut att ni ska ha till burgaren.
Syrad rödlök
2 rödlökar
1/2 dl ättika (12 %)
1 dl socker
2 dl vatten
10 vitpepparkorn
Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt småputtra några minuter tills sockret lösts upp. Låt svalna något.
Skiva lök och lägg i en glasburk med lock. Häll ättikslagen över löken och ha samtidigt i vitpepparkornen. Låt stå minst 6 timmar.
När allt är klart är det bara att arrangera burgaren med sallad, bacon, chilimajonnäs och picklad rödlök och sedan servera crisscrossen upptill. Detta blir succé, jag lovar!
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.