onsdag 22 mars 2017

SPENAT- & BACONPAJ MED FETAOST



Jag hade ett nyårslöfte, och det var att försöka mig på veckomenyer. Att jag har veckans middagar bestämda redan innan veckan drar igång. Kändes som något som skulle underlätta för mig, både planeringsmässigt och ekonomiskt. Det gick riktigt bra de första tre veckorna, men sedan har det fasats ut lite. Nu är det mer så att jag i efterhand ändrar i menyn, för att det där ska stå det som vi faktiskt åt. I dag stod det till exempel pannbiff... Men på bilden ser ni ju då att det inte blev någon pannbiff. Det blev i stället paj och pizzabullar. Paj till mig och Lars och pizzabullar till barnen. Alla nöjda, mätta och glada! 

Spenat- & baconpaj med fetaost

Pajdeg
1 dl ricottaost
100g smör
3 dl mjöl
1 tsk salt

Blanda mjöl och salt. Tillsätt smör i bitar och ricottan och mixa till en deg. Lägg i kylen i ca. 30 minuter.

Kavla ut degen och täck en pajform. Picka botten med gaffel. 



Täck pajbotten med bakplåtspapper och häll på torkade ärtor.
Baka i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Fungerar även utan, men täck då gärna kanterna med aluminiumfolie. 

Fyllning
300 g färsk spenat
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
200 g fetaost/vitost
3 ägg
2 dl mjölk

Fräs sköljd spenat i smör. Tillsätt strimlad lök och finhackad vitlök. Häll i skål och ställ åt sidan. Strimla baconet och stek i stekpannan. 

Lägg spenaten i botten av pajformen och strö över bacon och fetaost.




Vispa mjölk och ägg och häll ovanpå fetaosten. Baka i ugnen i ca. 30 minuter. Igen, håll koll på kanterna. Mina kanter fick lite väl mycket färg, så täck med fördel dem med aluminiumfolie under slutet av gräddningen. 







//Malin






2 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Det var så länge sedan jag gjorde matpaj nu så det får jag nästan ta upp igen! Detta lät så gott!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  2. Jädra god paj låter den som den där, perfekt med paj när det finns slattar här och där att ta hand om! Matsedel eller inte, så länge det funkar för dej och dom som spisar där så är det väl bra - bäst?! Här funkar inget utan matsedel dock:)

    Ha en finfin vecka,
    kram på dej!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.