onsdag 29 mars 2017

CHOKLADBROWNIE MED CHOKLADTRYFFEL TOPPAD MED LAKRITSSALT




Choklad, choklad är livet. Choklad och lite bubbel och man klarar sig långt. Kanske får lägga till några få basvaror till, men sen så. Eller tillräckligt med basvaror för att baka den här kakan, sen är man i hamn. 

Kakan bjöd jag på i Annies stuga i kväll, då jag hade en kundkväll tillsammans med Gårdsbutik Thuresson. Den var god, mycket god. Åt kanterna, nån måste ju offra sig...

Brownie med tryffeltäcke

Tryffel
150 g mörk choklad, 70%
1 1/2 dl vispgrädde
lakritssalt från Saltverk att strö över

Brownie
150 g osaltat smör
2 3/4 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk lakritssalt från Saltverk
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl

Koka upp grädden och häll sedan över hackad choklad i en skål. Låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.

Brownie
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.

Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda. (Det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin.) 

Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.

Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna.


Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Bred tryffeln på kakan. Ställ in i kylen i ca. 40-50 minuter, men tag ut i tid för kakan bör serveras rumstempererad. Strö över lakritssalt innan servering. Har man inget lakritssalt går det bra med flingsalt eller lakritspulver. 

Receptet kommer från Roy Fares, så ni förstår ju hur god den är. 



Min tanke var att bottna med en god avokadomacka, för att inte lockas allt för mycket av kakan. Det gick ganska så bra...




//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.