tisdag 7 februari 2017

SAFTIGA HAVREFRALLOR

I dag är jag hemma med en rastlös son. Han hade hög feber igår kväll, men idag feberfri. Han är lite hostig, men inte tillräckligt sjuk för att uppskatta att vara hemma. Har fått honom att städa på rummet, för att vi efteråt ska hyra en film och mysa lite i soffan. Tänkte att vi då skulle äta fruktsallad, något Ludvig älskar! Kan tipsa om Exotic snacks BARA, vilket är torkade fruktbitar gjorda på juice och puré från hallon, jordgubb och svartvinbär. Smakar som segt gotte och Ludvig tycker de är smaskens. Perfekta att blanda ner i fruktsallader. 

Jag har både fått rensa garderob och bakat frallor på denna vabbiga tisdag i vabruari. Förlösande skönt, om den metaforen över huvud taget går att göra... Baka är ju uppenbart roligt och gott och att rensa ger mig inre frid. Lite kastas och lite skänks. 

Frallorna är ett egenpåhittat recept, som visade sig bli kanoners. Blev en fralla till lunch faktiskt

Havrefrallor
4 dl steel cut oats
5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk honung
25g jäst
25g smör
50g rapsolja
5 dl vetemjöl

Värm upp vattnet till 40 grader och häll över havregrynen. Rör runt och låt stå i ca 15 minuter. Smält smöret och häll i rapsoljan. Låt svalna och häll sedan ner i en degbunke tillsammans med grynröran, honung och salt. Rör ihop och när grynröran är ca. 37 grader smulas jästen ner. Arbeta ihop degen och tillsätt sedan mjölet lite i taget tills att allt är blandat och släpper från kanten. 

Täck med handduk och låt jäsa i ca. 45 minuter.

Forma därefter till bullar och låt jäsa igen. 
Platta till bullarna lite och pensla dem med mjölk och strö över lite havregryn. Baka dem mitt i ugnen på 225 grader i ca. 25-30 minuter. 

Steel cut oats, en nyhet från Axa. Konsistensen är mer som ett slags kross. Ska testa att göra gröt på dem också, säkert gott. Nu ska jag baka kanelbullar!


//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.