måndag 13 februari 2017

FISKTACOS, HEMMAGJORDA TORTILLAS OCH GODA TILLBEHÖR



Vår fredagstacos i fredags var en ny variant för oss, nämligen fisktacos. Pankopanerad friterad torskfilé är min nya favorittacos. Tyvärr lite för meckigt för att laga varje fredag, men kommer absolut att göra det igen. Precis som till annan tacos krävs goda tillbehör, så klart. Gjorde egna tortillas, vilket är mitt främsta tips till er, vilken slags tacofredag ni än har. Inte svårt och tusen gånger godare. Så testa, lova mig det. 




Fisktacos
2 dl vetemjöl
4 dl panko
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
svartpeppar

3 ägg

600g torskfilé
1 tsk salt

1 l naturell olja

Dela torsken i mindre bitar. Salta och låt stå i ca. 20 minuter.
Blanda mjöl med chilipeppar, spiskummin, salt och lite svartpeppar. Doppa sedan torsken i mjölet, sedan i ägg och till sist i pankoströbröd. 

Torskbitarna friteras sedan i olja i kastrull eller fritös. Om den friteras i kastrull ska oljan hålla ca. 180 grader. Fritera tills bitarna har fått lagom gyllene färg. Lägg över på en bit hushållspapper. 

Kall limesås
1 dl smetana
1 dl turkisk yoghurt
1/2 lime, saft och finrivet skal
2 tsk honung
flingsalt & svartpeppar

Blanda alla ingredienser och ställ kallt.



Jag kan verkligen få ett begär efter mangosalsa. Det är så vansinnigt gott med det söta, heta, syrliga och med en massa koriander. Nästan som en liten dessert.

Mangosalsa
3 dl mango (frusen)
1 röd chili
1/3 rödlök
1/2 lime, saften
1/2 msk olivolja
1 kruka koriander
flingsalt & svartpeppar

Låt mangon tina och dela den sedan i mindre bitar. Finhacka lök och chili och blanda med mangon. Pressa över limen och ringla över olivolja. Salta och peppra lätt. Innan servering vänds grovhackad koriander i.



Så nu till tortillabröden. Jag har tidigare kavlat ut 8 stycken stora bröd, men den här gången gjorde jag 4 stora och 8 små tortillas. För fler bilder kan ni gå in HÄR

Hemmagjorda tortillabröd
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl mjölk

Blanda samman alla torra ingredienser. Värm mjölken tillsammans med oljan. Mjölken ska vara 37 grader, är den varmare blir bröden inte lika fluffiga. Bakpulvret kan då inte göra sitt jobb. Häll långsamt den varma mjölken över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg. Knåda degen på mjölat bord i ca. 2 minuter. Lägg på tallrik och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i ca. 20 minuter. När degen vilat delas den i åtta bitar, som rullas till bollar. Lägg tillbaka på fatet och låt vila i 10 minuter till. 

Kavla därefter ut bollarna till runda tortillabröd. Förvara dem övertäckta fram till dessa ska stekas. 

Stek bröden i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida. Förvara dem invirade i en kökshandduk i ugnen på låg värme fram tills de ska ätas. 



Den här röran är liknande den Mat-Tina gjorde hemma hos Annika Sörenstam i Tina på besök. 

Avokadokräm
1 avokado
2 nävar babyspenat
1 dl turkisk yoghurt
1-2 msk olivolja
1 lime, saften
1 dl jordnötter
flingsalt & svartpeppar

Mixa avokado tillsammans med spenat, jordnötter och yoghurt. Blanda ner olivolja och pressad lime. Smaka av med salt och peppar. 




Lite jobbigt att sitta så här sent på kvällen och lägga in recept. Magen kurrar och sängen väntar, attans...




//Malin






1 kommentar:

  1. Så göttans! Hemgjorda tortillas är minst tusen ggr godare ja! Fisktacos har jag ännu inte provat men din variant låter god. Det blir ju lite crunch med friterade fiskbitar. Du är allt en fena i köket, hihi! Kram på Alla hjärtans dag! ❤

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.