onsdag 16 november 2016

ROCKY ROAD-KLADDKAKA MED SALT KARAMELLSÅSTvå av tre kundkvällar genomförda och en kvar. På första kundkvällen bakade jag en Sticky toffee pudding, absolut inget fel på den inte. Fel var det inte heller på den här godsaken, en kladdkaka deluxe med extra allt. Vad som gjorde den lite extra bra var den hemmagjorda salta karamellsåsen. Mums på den!

Kladdkaka
100g smör
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda övriga ingredienser i en skål och tillsätt det avsvalnade smöret. Häll i smörad, bröad form och grädda i 175 grader i ca. 20 minuter. Känn efter med sticka, kakan ska ha stannat runt kanten och vara kladdig i mitten.Salt karamellsås
3/4 dl socker
1/2 dl glykos
1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 krm flingsalt

Blanda socker, glykos och vatten i en kastrull. Låt koka på hög värme tills allt socker smält. Rör om då och då. Låt puttra på tills dess att sockerblandningen är gyllene. 

Värm samtidigt upp grädde i en annan kastrull. Häll därefter den varma grädden i sockerblandningen och vispa samtidigt. Var försiktig för det kommer att bubbla och skvätta. 

Karamellen stelnar lätt, så vispa och låt karamellen puttra vidare på låg värme tills den tjocknat lite. Ta bort från plattan och tillsätt flingsaltet. 

När kakan är klar och såsen redo, är det bara att ringla på karamellsåsen och sedan toppa och dekorera kakan efter humör och smak. Jag använde Dumlekolor, men valfri mjuk kolas fungerar bra. Salta jordnötter eller andra salta nötter och minimarshmallows är ett måste. 

Hacka 50g Lindts Excellence Caramel Seasalt och strö över kakan. Den chokladen är förresten den absolut godaste Lindt gjort. Köp!

Toppa med lite flingsalt och finriven choklad.  Ja, ni ser ju. Lycka på ett tårtfat!


//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.