måndag 20 juni 2016

EN VECKAS SEMESTER I KROATIEN

Är nu tillbaka på svensk mark igen efter en veckas semester i Kroatien. En vecka på Makarska rivieran direkt efter skolavslutningen satt fint kan jag meddela. Det var vårt första besök i Kroatien men absolut inte det sista. Vilket ställe! 

Var väldigt orolig innan avfärd, då väderleksrapporterna visade mer regn än det skulle komma här hemma. Inte precis ett drömläge kan man ju säga. Som tur var hade metrologerna inte helt rätt i sina prognoser. Det verkar dessutom som om det var extra svårt att förutsäga vädret då Makarska rivieran ligger precis nedanför bergen och regnmoln tornade snabbt upp sig över bergskammen. 

Vi landade på natten till söndagen och en buss tog oss den 1 1/2 timme långa färden till hotellet Romana Beach Resort. Ett sprillans nytt Apollohotell som endast haft öppet i ett par veckor. Att det var ett nytt hotell hade både för- och nackdelar. Fördelarna var ju att det var fräscht, modernt och just helt nytt. Men det fanns ju tyvärr nackdelar också, vilka var att allt inte var helt färdigbyggt, personalen var inte helt inarbetade och det lät en del från byggarbetsplatsen bredvid, där hotellet nästa år kommer att bli dubbelt så stort. Men fördelarna övervägde nackdelarna, absolut! 

Rummen var större och finare än alla rum jag tidigare haft på utomlandssemestrar. Även finare än många svenska hotellrum faktiskt. Riktigt sköna sängar och fluffiga täcken, lyx! Läget på hotellet var fantastiskt! Hotellet låg i slutet av strandpromenaden med havet precis nedanför. Man kunde lätt gå in till staden Makarska på den fina promenaden kantrade med småbutiker och restauranger.  
Hav, land och berg i en härlig mix. Vattnet var klart och uppfriskande, med andra ord ganska kallt för en badkruka som mig. 
Vi åkte på resan tillsammans med familjen Larsson/Jonsson. Ett förstklassigt ressällskap, så tack Andreas, Helena, Jacob och Gabriel!Det blir ju en del mat under en vecka borta. Vi hade frukost på hotellet, som vi var nöjda med. I början av veckan var den som allra bäst. Sista dagarna sinade nog förrådet och den blev då lite sämre. 

Till lunch och middag drog vi ut på byn för att äta. Var inte svårt att hitta restauranger, för det fanns det överallt. Vad som var nytt för oss var att mat och dryck var billig. Brukar semestra i Spanien och Grekland och där brukar det kosta nästan som hemma. Här var priserna bra mycket lägre. Gillar när en dessert kostar 25 kronor... 

Jag åt en del fisk och skaldjur och även några kroatiska specialiteter. Min favorit var desserten Rozata. En slags bruleepudding med citron och rom. Åt den tre gånger, lika många gånger som jag valde dessert efter middagen. 


Nu vill jag gärna att sommaren ska komma tillbaka till Sverige. Har ju ställt in kroppen på sol och sommar. Jobbigt att behöva ställa om kroppen igen. Om vi alla dansar soldansen nakna i våra trädgårdar under månens sken i natt, så kanske kanske solen och värmen dyker upp igen. Deal?//Malin

2 kommentarer:

 1. Visst är där helt underbart!!! Vi åker på torsdag kväll för att stanna i tre veckor :) Tredje året för min del, man tröttnar aldrig! Hittar hela tiden nya "pärlor". Kan varmt rekommendera Split och Trogir, för att inte tala om öarna. Nu räknar vi ner!
  Vill dessutom bara säga TACK för att du tillsammans med alla andra på Ankaret gjort Simons sista år - kanske det bästa i hela hans skolgång!! <3
  Ha en härlig sommar och tack för alla goa recept!! // Gunilla

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla! 😊 Tack! Blir så glad för dina snälla ord och över att Simon trivts bra hos oss! Jag och Ankaret har verkligen tyckt om att ha Simon hos oss också. Hoppas verkligen att det blir Munka för honom och att han kommer trivas där. 💜
  Är nu lite avis på era tre veckor i paradiset. Vi pratade om att det hade varit kul med husbil i Kroatien. Kanske när jag blir pensionär eller inte har butiken längre. Vi kommer absolut återkomma!

  Kram Malin 💕

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.