torsdag 9 juni 2016

SOMMARPARTY PÅ ALTANEN - ETT LÅNGT INLÄGG MED MÅNGA RECEPT TILL FESTEN


Tänk att vi redan haft högsommarvärme trots att det bara är precis i början av sommaren. Känns heltokigt, och vi får hoppas att det inte är slut på länge länge. 

I helgen som var hade vi vänner på besök och det blev en härlig kväll. Vi hade lånat bort barnen, vilket kanske var bra då maten inte serverades förrän efter halv tio. Vi hade ju så mycket annat att göra som till exempel dricka rabarberdrink och skratta åt våra nyinköpta facemats från coolstuff

Rabarberdrink 6-8 pers
24 cl vodka
12 cl Triple sec
24 cl koncentrerad rabarbersaft
12 cl pressad citron
1 liter kolsyrat vatten
färska eller frysta jordgubbar

Blanda allt utom bubbelvattnet i en bringare. Så här kan man förbereda. Tillsätt bubbelvatten och is precis innan servering. En makalöst god drink, nästan lite farlig då den smakar saft. 




Hade till och med för mycket att göra så jag glömde fota drinken när det fortfarande var drink kvar...






Vi grillade både fågel, fisk och mittemellan. Grillade hel fisk för första gången, men absolut inte sista. Var också första gången jag grillade bläckfisk, inte heller det sista gången. Båda köpte jag på Hav52.

Fisken var en Guldsparid, eller Guldbrax som den även kallas. Den kryddades med Mill&Mortars prisbelönta Mermaid´s Bite. Jag säljer den i min butik Annies Stuga i Glommen. 

Bläckfisken var blancherad och den fick marineras i massa vitlök, gräslök och olivolja. Blev rikigt riktigt bra. Våga prova vetja. Nästa gång ska jag testa att grilla färsk bläckfisk. 

Det var alltså fiskdelen och nu över till mittemellan, alltså köttbiten. Där grillade vi flankstek som efter grillning blev toppad med chimichurri. Chimichurri är ett fräscht sätt att smaksätta kött.
Jag använde den nya rökta olivolja från Zeta. Oljan fick jag i veckan i den senaste Smakboxen med temat Sommarfest. 

I lådan hittas en hel mängd goda matprodukter. Värdet på den här lådan är hela 470kr, men kostar endast 189 kronor. Om ni skriver in MALINSDINER i rutan för kampanjkod, så får ni 15% rabatt på er första låda. Sedan kommer nästa låda i augusti. Jag är verkligen nöjd och det är så värt det. 




Chimichurri
20 g bladpersilja
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad lime
2 tsk rivet limeskal
2 tsk chiliflakes
1/2 tsk salt
1 dl rökt olivolja
2 msk rödvinsvinäger

Finhacka persilja och lök och blanda med limesaft, limeskal, chiliflakes och salt. Tillsätt olivolja och vinäger och låt stå minst 30 minuter före servering.

Ursprungsreceptet från senaste Allt om Mat, grillspecial, 2/6 2016



Köttet grillades medium, skivades upp och toppades sedan med chimichurri. 



Het ananassås
1/2 ananas
2 gröna chili
1 1/2 msk maizena
600 g passerade tomater
1 dl flytande honung
4-5 tsk Louisiana Hot sauce (var försiktig)
1/2 dl pressad lime
1 tsk flingsalt
svartpeppar

Skär bort stocken på ananasen och skär ananasen i bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Vispa ur maizenan med ca 2 dl av tomatsåsen i en kastrull. Tillsätt därefter resten av tomaterna, ananas, chili, hot sauce, honung och lime. Låt sjuda under omrörning i ca 10 minuter. Låt kallna. 

Recept från senaste Allt om Mat, grillspecial, 2/6 2016




Sist men inte mindre viktig för det är potatisen. En god potatis som doftar dillchips. 



Gräslöks- & dillbakad färskpotatis
1 kg färskpotatis
1/2 dl finhackad färsk dill
1/2 dl finhackad färsk gräslök
olivolja
flingsalt

Skrubba potatisen och dela så att potatisen är i ungefär lika stora bitar. Lägg i bunke och ringla över olivolja och tillsätt färska örter och flingsalt. Baka i ugnen på 200 grader i ca. 35-40 minuter.






I morgon är det fredag och jag har skolavslutning, yay! Sedan följer en veckas semester. Ni kan följa med mig på Instagram.


//Malin



4 kommentarer:

  1. Vilken fest! och så mycket gott ni åt!
    Blir verkligen inspirerad till att ställa till med party :)
    Jag har också fått hem en Smakbox och tänker att receptet på Chimichurri måste jag allt ta och testa.

    Trevlig helg!
    /Birgitta

    SvaraRadera
  2. Tack! Det var många nya smaker för mig, vilket är kul. Blir annars oftast samma saker jag gör eller iaf liknande.

    Ha det gott!
    //Malin

    SvaraRadera
  3. Fisken på grillen såg ju gudagod ut!!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Rabarberdrinkar verkar florerar friskt på nätet nu. Den du lade upp här ska jag definitivt prova!

    Rökta olivoljan har vi provat i två rätter och är mycket nöjda. Hela smakboxen är faktiskt riktigt bra!

    Ha det göttans! Du är väl på resa nu? Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.