söndag 15 maj 2016

KARDEMUMMABULLAR PÅ KARDEMUMMABULLENS DAG


Jaha, då var det alltså dags att fira igen. I dag firar vi nämligen den godaste bullen av dem alla, kardemummabullen. Inte mycket i fikaväg som slår det faktiskt. Just det här receptet var riktigt riktigt bra. Blev fina luftiga bullar som var dessutom var väldigt goda. Receptet kommer från duktiga Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos och är ett recept jag kommer att använda även i framtiden. Kardemummabullar säljer bra i mitt lilla sommarcafé. För alla gillar nämligen nybakade kardemummabullar. 

Kardemummabullar
5 dl  mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g färsk jäst
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
3 1/2 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 st ägg till pensling

Garnering:
1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1 msk stött kardemumma
1 dl strösocker

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, ca 37 grader. Klicka i smöret och vispa runt. Det gör inget om inte allt smöret smälter.
Häll mjölk -och smörblandningen över jästen så att den löser sig. Tillsätt socker, stött kardemumma, salt och strösocker.
Rör ner lite mjöl åt gången tills degen släpper från kanten. Arbeta degen i minst 10 min tills du fått en slät och fin deg.
Jäs degen under bakhandduk i minst 60 min. Slå på ugnen på 200 grader.

Vispa rumsvarmt smör, socker och kanel till en krämig smet.
När degen jäst klart delas den i två bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel. Bred över en hälften av fyllningen och rulla ihop från långsida till långsida. 

Skär rullen i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakhandduk i minst 40 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.

Blanda vatten och sirap och pensla detta över bullarna när de kommer ur ugnen. Strö över socker- kardemummablandningen direkt efter bullarna penslats. 



Så, reda att avnjutas!



Nu börjar högen med olästa magasin att växa sig hög. Jag går på varenda erbjudande, väntar in både solkrämspaket och hårschampoo. 



Ha en skön vecka
//Malin



1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.