Kardemummabullar
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g färsk jäst
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
3 1/2 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 st ägg till pensling
Garnering:
1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1 msk stött kardemumma
1 dl strösocker
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, ca 37 grader. Klicka i smöret och vispa runt. Det gör inget om inte allt smöret smälter.
Häll mjölk -och smörblandningen över jästen så att den löser sig. Tillsätt socker, stött kardemumma, salt och strösocker.
Rör ner lite mjöl åt gången tills degen släpper från kanten. Arbeta degen i minst 10 min tills du fått en slät och fin deg.
Jäs degen under bakhandduk i minst 60 min. Slå på ugnen på 200 grader.
Vispa rumsvarmt smör, socker och kanel till en krämig smet.
När degen jäst klart delas den i två bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel. Bred över en hälften av fyllningen och rulla ihop från långsida till långsida.
Skär rullen i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakhandduk i minst 40 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
Blanda vatten och sirap och pensla detta över bullarna när de kommer ur ugnen. Strö över socker- kardemummablandningen direkt efter bullarna penslats.
Så, reda att avnjutas!
Ha en skön vecka
//Malin
Ja, så gott! Kram
SvaraRadera