söndag 17 april 2016

LYXIG FISK- & SKALDJURSSOPPA PÅ HEMMAGJORD SKALDJURSFOND, AIOLI PÅ ROSTAD VITLÖK OCH TILL DET FOCACCIA MED BASILIKAOLJA




Veckan som varit firade fiskbutiken Hav52 1 år och det firade de med erbjudanden hela veckan. Jag köpte till exempel räkor för 99kr/kg och torskrygg för 149kr/kg. Hälften av räkorna blev till en tokgod räkmacka i veckan. Skalen kokade jag en skaldjursfond på, som jag använde till soppan i går kväll. 


En sådan här macka om dagen, tack! 

Vi äter skaldjur relativt ofta, men jag brukar sällan eller nästan aldrig använde skalen till fond. Väldigt sällan jag gör fisksoppa också, så det går väl lite hand i hand. 



Skaldjursfond
500 g skal av räkor eller kräftor
2 gula lökar 
2 morötter
1/2 rödlök
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl cognac
2 lagerblad
1 tsk fänkålsfrö
10 vitpepparkorn
färska örter
1 l vatten
olivolja

Börja med att förbereda alla grönsaker som ska tillsättas. Skala morötter och palsternacka och dela i bitar, skär lök i klyftor och skiva vitlöken. 

Fräs skalen i rikligt med olivolja, akta så de inte bränns. Tillsätt grönsakerna, kryddor och tomatpuré. Blanda runt allt och låt fräsa på i någon minut. 

Tillsätt därefter cognac och vatten och låt allt sjuda i ca. 20-30 minuter. Tag sedan av från plattan och låt svalna. Sila av skal och grönsaker när fonden kallnat. 

Nu har ni en utmärkt bas till en tokgod fisk- & skaldjurssoppa. 




Den här soppan blev så god! När den var klar sa jag till Lars att det nästan var synd att vi inte bjudit in några att få smaka den, så god var den alltså. Lägligt nog kom svärmor förbi och då bjöds hon och svärfar in till festen. Alla glada, alla mätta!

Fisk- & skaldjurssoppa
8 dl skaldjursfond
3 dl grädde
2 morötter
1/2 fänkål
1 palsternacka
3 potatisar
200 g laxfilé
500 g torskrygg
3 dl räkor
3 dl kräftor
flingsalt & svartpeppar
citron
Färsk dill

Skala och slanta morötter och palsternacka. Strimla och hacka fänkålen. Skala potatisen och dela varje potatis i sex delar. Potatisen kan vara delad i lite större delar än resten av rotfrukterna, då den blir klar fortare. 

Koka upp fond och häll i grädden. Tillsätt rotfrukter och fänkål. Låt soppan sjuda försiktigt tills dess att rotfrukterna är lagom klara. Svårt att sätta tid på det. Blanda i hackad färsk dill och smaka av soppan med salt, svartpeppar och lite pressad färsk citron.




Skala skaldjuren och skär fisken i kuber, ca 2 cm. Drag kastrullen av plattan och tillsätt fisken. Se till att soppan täcker fisken. Lägg på locket och låt värmen i soppan tillaga fisken. Det absolut sista ni gör är att tillsätta skaldjuren, då de redan är tillagade och bara ska få lite värme. 

Soppan är nu klar att servera. 



Jag älskar focaccia! Nog det godaste brödet jag vet. Ett ljust fluffigt bröd som man kan smaksätta på massor av sätt. I går valde jag att smaksätta brödet med basilikaolja med vitlök. Blev både vackert och otroligt gott. 

Jag använder mig alltid av Leila Lindholms recept på focaccia, blir alltid bra. Men i går använde jag mig av en annan mjölsort, nämligen Manitoba cream. Mitt första bak med detta mjölet och jag är så nöjd. Tycker att brödet blev luftigare med det mjölet. 

Jag har haft turen att få hem fyra nya "proffsmjöl" från Ramlösa kvarn för testbak och än så länge är jag nöjd. 

Basilikaolja
1 dl naturell rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 nävar färsk basilika
flingsalt & svartpeppar

Mixa allt till en härligt grön olja. 




Focaccia
50 färsk jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja eller naturell rapsolja av god kvalitet
4 msk honung
2 msk flingsalt
ca 14 dl Manitoba Cream från Ramlösa kvarn
basilikaolja och flingsalt till plåten och utbakning 

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller en hushållsassistent. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med basilikaolja och strö över flingsalt. 


Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter. Känn helst efter med termometer, bör komma upp i ca. 94-96 grader. 



Det sista som nu behövs är aioli på rostad vitlök. Pricken över i:t, grädden på moset eller varför inte aiolin på fisksoppan.

Aioli på rostad vitlök
1 äggula
1/2msk vitvinsvinäger
1-2 tsk dijonsenap
2 dl naturell rapsolja av god kvalitet (Använde Gunnarshögs kallpressade rapsolja)
flingsalt & svartpeppar

6-7 rostade vitlöksklyftor

Börja med att rosta vitlöken. Lägg klyftorna med skal på, på en liten ugnsfast form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 225 grader i ca. 15 minuter. Håll koll så det inte bränns för mycket, lite färg ska de dock få. Låt svalna och påbörja samtidigt aiolin.

Alla ingredienser bör vara rumsvarma, lättare att undvika att såsen skär sig då. 

Blanda samman äggula, vitvinsvinäger och dijonsenap. Tillsätt sedan oljan under vispning. Börja med att droppa i oljan för att sedan kunna ta mer och mer varje gång. Jag använde en handmixer med ballongvisp och vispade i en hög ganska smal kanna. 

När all olja vispats i pressas vitlöken i. Ta bara med det mjuka inuti klyftan. Blir inte så mycket i varje, därav mängden vitlöksklyftor. Smaken blir även snällare efter rostning, så var inte rädd för antalet vitlöksklyftor. 

Smaka av aiolin med flingsalt & svartpeppar och kanske eventuellt lite mer dijonsenap. Klart! 

Nu är det bara att arrangera soppan i en fin djup tallrik. Droppa gärna över lite av basilikaoljan, blir både vackert och gott. 



Det blir en del moment i den här maträtten, men det är så värt det till slut. En riktigt god soppa och glöm nu inte att bjuda in andra till gillet, när ni nu ändå gjort er besväret att laga soppan.

//Malin



7 kommentarer:

  1. Oj vilka bra recept ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
  2. Jodå, bara favoriter rakt igenom hela inlägget! Det finns bara ett fel och det är den där inbjudan... var tusan tog den vägen? Får nog ta ett snack med postverket och brevbäraren:)

    Kram på dej Malin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meh! Posten alltså... Skrev klart och tydligt kl 18.00 lördagen den 16 april, Glommen.

      Kram <3

      Radera
  3. Foccaccian säger jag bara mums, så god den ser ut :) Kram vännen!

    SvaraRadera
  4. Hej! Vackra upplägg, ser väldigt inbjudande ut. VI har något som du kanske skulle vara intresserad av: molekylära smakpärlor som både ser vackra ut och smakar fantastiskt. Många av våra produkter är unika på den svenska marknaden. Gå gärna in på vår sida, http://www.gastronauts.se , och titta runt.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.