fredag 15 april 2016

POCHERAT ÄGG MED HOLLANDAISESÅSKonstigt nog blev det fjällröding och forellrom över efter middagen i förra lördagen. Inte blev vi ledsna för det morgonen efter. Kan meddela att de bägge även funkar bra till frukost. ja, kanske inte till en redig grötfrukost, men till pocherat ägg och hemmagjord hollandaise blir det en fullträff. 

Hade även tre äggulor i kylskåpet, vitorna hade jag använt till en rulltårta någon dag innan. 

Hollandaisesås
150 g smör
2 msk vatten
3 äggulor
hackad gräslök
2-3 tsk citronsaft
flingsalt & vitpeppar

Smält försiktigt smöret, låt svalna en uns. Vispa samman äggulor och vatten över vattenbad, tills det hela tjocknar. Ta kastrullen från plattan och tillsätt det smälta smöret, inte det vita på bottnen, lite lite i taget. Vispa under tiden. När allt smör vispats i tillsätts gräslöken och såsen smakas av med citronsaft, salt och vitpeppar.

Pocherat ägg har jag fastnat lite för nu. Från att aldrig gjort gör jag det nån gång i veckan nu. Blir liksom lite bättre än vanligt kokt ägg. Lite lättare att få bra gula också, i jämförelse med kokt ägg. Svårt att känna igenom skalet om gulan är lagom lös eller inte. Men det pocherade ägget kan man trycka lite försiktigt på, för att känna av innandömet. Hur bra som helst! 

Pocherat ägg
vatten
1 msk ättikssprit 12%
1 tsk salt

Koka upp vatten i en stor kastrull tillsamman med ättika och salt. När vattnet kokat upp hälls är det dags att sätta igång karusellen. Sänk först plattan, inget stormkok. 

Karusellen alltså; rör om med en slev i grytan så vattnet börjar att virvla, åt ett och samma håll underlättar. Knäck ett ägg i en låg kopp och häll försiktigt ner det i vattnet. Hjälp gärna karusellen på traven igen, men försiktigt så inte ägget skadas. Jag brukar ha två ägg i gång samtidigt, inte fler. Ägget är klart efter si så där 3-5 minuter, beroende på hur fast gula du vill ha. Testa i helgen!

//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.