torsdag 14 april 2016

HEMMAGJORDA PITABRÖD MED FALAFEL OCH COLESLAW


Tänk att jag nästan missade att delge er receptet på detta goda. Hittade inlägget som utkast långt ner bland inläggen. Det blir ju så jag gör, lagar en massa mat, skriver inlägg och lagrar dem. I bland är jag snabb och ibland inte alls. Vill ha en jämn ström på bloggen, vill inte trötta ut er med för mycket men inte heller ge för lite. Lagom är bäst heter det ju här i vårt lagomland Sverige. 

Jag har lärt mig ett nytt ord i veckan, nämligen flexitarian. Jag älskar ordet och kan nog börja kalla mig själv det nu. Flexitarian är man alltså om man äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan. Trenden går mot mer grönt och det är en utmärkt utveckling tycker jag. 

Min son, snart 10 år, är inget matvrak. Inte ens när det är mat han verkligen tycker om, äter han mycket. Så döm om min förvåning när han åt två falafel. Det finns alltså hopp! 

Falafel
234 g avrunna kikärtor
1 gul lök
1 klyfta vitlök, pressad
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 dl persilja
1 tsk sambal oelek
2 msk majsstärkelse
3 msk olivolja

Häll av vattnet från kikärtorna, men släng inte vattnet. Det kan användas till äggfria maränger. Hacka löken och blanda samman med kikärtor och resterande ingredienser. Mixa till slät massa. Forma till små biffar. Stek falafeln i naturell rapsolja och smör. 


De här pitabröden har jag bakat tidigare. Ett riktigt bra recept med bröd som puffar till sig ordentligt. Receptet kommer från Fredrik Rosells blogg Frallans matblogg. Fredrik arbetar som ensam kock på en förskola i centrala Stockholm och den maten han lagar gör att jag och många med mig vill bli barn på nytt och få gå på just den förskolan. Ni kan även följa Fredrik på Instagram där han heter @fredrikrosell. 


Pitabröd
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
425 g vetemjöl (ca. 6 1/2 dl)
2 msk olivolja
1 1/2 tsk flingsalt

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vatten och honung. Tillsätt mjölet lite i taget. Tillsätt därefter olivolja och flingsalt. Arbeta degen ca. 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand. 

Låt jäsa i ca. 30 minuter. 
När degen jäst delas degen in i 8 lika stora delar. Varje del rullas till en boll, rullas i mjöl och kavlas sedan ut till en rund tunn platt kaka.  



Pitabröden ska nu jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter. 


Baka bröden i 8-10 minuter i en 250 grader varm ugn. Låt bröden svalna innan de fylls med sallad, gurka, tomat, falafel och coleslaw. 

Coleslaw och falafel kanske inte är det mest typiska, men gott och gott blir sällan fel, hävdar jag. Jo, finns klart undantag, men inte här. 

Coleslaw
1/2 litet vitkålshuvud
3 morötter
1 dl strimlad purjolök
1 dl créme fraiche
1/2 dl Hellmanns majonnäs
1 tsk dijonsenap
flingsalt & svartpeppar

Blanda samman créme fraiche, majonnäs och dijonsenap. Strimla vitkålen, riv morötterna och finstrimla purjolöken. Blanda ner såsen i kålblandningen och smaka av med salt och peppar.





Kan ni tänka er, i morgon är det fredag igen!

//Malin




1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.