tisdag 12 april 2016

SÖTPOTATISPOMMES, MARINERADE KYCKLINGSPETT OCH KALL CITRON- & VITLÖKSSÅS



Nu är grillsäsongen igång, eller nu är vi igång. Finns flertalet som grillat länge eller som inte ens lagt av från förra säsongen. Vi är lite mer tråkigt traditionella och kör igång grillandet när termometern överstiger 13-15 grader. 

I sommar ska jag försöka bli ännu mer experimentell i mitt grillande. Gå lite utanför boxen och släppa filéerna. Visst gjorde jag det även förra året. Då grillade jag bland annat fläsklägg. Fläsklägg som förkokts i god lag och sedan penslades med glace under grillning. Riktigt riktigt bra! Här hittar ni det receptet. En annan gång grillade vi långkokt högrev med både rub och glace.

Vad har ni för tips på köttdetaljer att grilla? 

I helgen blev det ändå kycklingfilé, funkar bra det också. Kyckling som marinerats i en ingefära- & citronmarinad. Till detta blev det en kall sås och sötpotatispommes. Inga fel där inte! Ja, dessutom grillade vi små minauberginer. Det sötaste jag sett! Nästan synd att sätta tänderna i dem. 



Marinad
2 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl japansk ljus soja
1 dl olivolja
2 msk honung
saften och skal av 1 citron
flingsalt & svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till marinaden och lägg ner kycklingfiléer, delade i två. Låt marinera i minst 1 h, gärna längre. 


Jag valde att göra kycklingspett

Tre av familjens medlemmar älskar sötpotatis. Hos oss är det bra nog, så det fick det bli. 

Sötpotatispommes
2 sötpotatisar
flingsalt
örtsalt
olivolja
timjansolja från Gunnarshög

Skala potatisarna och skär i tunna stavar. Vänd i olja och lägg ut bredvid varandra på bakplåtspapper. Strö över flingsalt och örtsalt. Baka i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Man kan med fördel sätta på grillen de absolut sista minuterna för att få lite extra färg och krisp. Mn var försiktig så de inte bränns.



Kall vitlök- & citronsås
2 dl créme fraiche
2 msk hellmanns majonnäs
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
1 msk persilja
flingsalt
svartpeppar

Blanda créme fraiche med majonnäs. Pressa i vitlök, citronsaft och persilja. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. 


Grillad aubergine
aubergine
olivolja
citronsaft
flingsalt
svartpeppar

Dela auberginerna och ringla över olivolja och pressa över citronsaft. Salta och peppra lätt. Välj att grilla dem eller köra i ugnen. 




I morgon är det onsdag och halva veckan är gjord, galet!


//Malin





1 kommentar:

  1. Det ser jättegott ut vännen! Kan nästan gissa vem den fjärde familjemedlemmen som inte gillar dessa pommes. Kan det vara Ludvig?
    Kram
    Camilla

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.