torsdag 3 mars 2016

LÄTTRIMMAD UGNSBAKAD TORSKRYGG MED BACON, PEPPARROT, SKIRAT SMÖR OCH RÅRÖRDA LINGON


När Hav52 säljer torskrygg för 169kr/kg kan man knappast låta bli att köpa, även om det bara är onsdag. Fast nu kallas ju onsdagen för lillalördag, så det går ju bra ändå. 

Torskrygg är faktiskt väldigt lätt att lyckas med, framför allt om man bakar den i ugnen och använder en termometer. Fisken får verkligen inte bli överkokt, utan ska hålla en innertemperatur på 52 grader. Torsken ska flika sig och falla itu lätt. 

Jag valde klassiska tillbehör till torsken. Lite sött och lite salt och så lite pepparrot. Det blev gott, väldigt gott! 

Lättrimmad torskrygg med goda tillbehör
2 x 200 g torskrygg
30g salt
1l kallt vatten
1 pkt bacon
50g smör
pepparrot
1 knippe sparris
2 dl frusna lingon (inte sylt)
1/2 msk sötströ (eller strösocker)
1/2 msk sukrin mellis (eller strösocker)
salt & vitpeppar

Blanda ut saltet i vattnet och lägg ner torsken. Låt rimma i ca. 1-2h. Detta gör torsken lite fastare och mer smakrik.  

Olja en ugnsform och lägg i torsken. Salta och peppra lätt. Ställ in i ugnen på 150 grader och baka tills fisken uppnår 52 grader. Bäst att använda termometer för att få bäst resultat. Har man ingen termometer så tar det ca. 20-25 minuter. 

Under tiden torsken är i ugnen så görs tillbehören klara. Riv pepparroten, bryn baconet och stek sparrisen. 

Lingonen blandas med sötströ och sukrin mellis. Vill man hellre använda vanligt socker, så går det bra det också. Värm lingonen en kort kort stund i kastrull eller micro. Blanda runt. 

Smält smöret på låg värme utan att röra runt. Häll av det klara smöret och lämna det vita på bottnen. 

Nu är det bara att lägga upp snyggt på en fin tallrik. Vill man så kan man ju så klart även bjuda på potatis till torsken. Då skulle jag välja små delikatesspotatisen med skalet kvar på.



Just nu pågår det en tävling på min Instagramsida. I samarbete med Chokladkompaniet lottar jag ut 2 chokladkakor var till två följare. Jag har själv bestämt vad chokladen ska toppas med. Vad sägs om Körsbär/Pistage, ananas/kanderade sesamfrön, 3xChokladpuffar och Hallon/Blåbär/Yoghurtcrisp?

På Chokladkompaniets hemsida finns en lång lista på goda ingredienser att toppa chokladen med. Har ni otur i spel så kan ni gå in där och själva designa er drömchoklad. Chokladen skickas därefter hem till er i fina förpackningar. En riktigt fin present att ge bort. 




//Malin







1 kommentar:

  1. Ser gott och snyggt ut! Många fiskrätter kan bli lite tråkiga i färgen annars... ;)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.