Vissa måndagar är lite bättre än andra, framför allt matmässigt. I dag är en sådan måndag, för maten i dag var så j...la god. Ja, lite så där matporrigt god. Så god att man blir ledsen när den tar slut eller när man blir mätt. Ja, jag tror ni fattar nu.
Inspirationen till middagen fick jag i helgen då Jessica Frey lagade halloumiburgare på Nyhetsmorgon i TV4. En vansinnigt duktig och dessutom otroligt snygg kvinna.
Glutenfritt hamburgerbröd med chiafrön och parmesan 6st
50g smör
6 st ägg
1 1/2 dl vatten
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl chiafrön
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
2 dl riven parmesanost
chiafrön att strö på bröden
Vispa äggen fluffiga med elvisp i några minuter.
Smält smöret och häll i vattnet. Vispa ner det smälta smöret i äggen.
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i äggblandningen tillsammans med den rivna osten. Vispa noga så allt blandas. Låt svälla i ca. 15 minuter.
Forma degen till sex bollar och platta till dem så de blir ca. 1 cm höga. Blöt händerna så går det lättare. Strö över chiafrön och baka i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter.
Recept, med vissa förändringar, från boken Baka med LCHF, av Mariann Andersson
Riktigt fina bröd, perfekta till hamburgare eller halloumiburgare.
Halloumiosten bröt jag i mitten, detta är enkelt då osten är vikt. Jag stekte den sedan i smör i en stekpanna. Jag började på ganska låg värme för att mjuka upp osten. Mot slutet höjde jag värmen för att få en gyllene stekyta.
Syrad rödlök är snabbt fixat och ett självklart tillbehör till alla slags burgare.
Syrad rödlök
1 rödlökar
4 msk ättika (12 %)
8 msk socker
1 dl vatten
salt & svartpeppar
Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt småputtra några minuter tills sockret lösts upp. Låt svalna av något.
Skiva lök och lägg i en glasburk med lock. Häll ättikslagen över löken. Låt svalna. Löken är nu redo att avnjutas, men blir bättre om den får stå minst 6 timmar.
Dressingen blev en variant av såsen jag gjorde till kycklinggratängen i går. Kände när jag smakade av såsen i går, att det var bra smaker till en dressing. Mango Chutney och curry är så gott tillsammans
Mangocurrydressing
2 dl créme fraiche
3 msk mango chutney
1 msk majonnäs (Hellmanns)
2 tsk sambal oelek
flingsalt & nymalen svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
När alla tillbehör är fixade är det bara att sätta samman din burgare och därefter det bästa kvar. Äta!!!
Jag har förmånen att vara en av de första att testa den nya prenumerationstjänsten Smakbox. I dag anlände så den första lådan och den var fullproppad med en massa godsaker. Rena julafton faktiskt! Lådan innehöll många goda nyheter till ett värde av 350-450 kronor, smakboxen kostar dock endast 189kr. Varannan månad kommer det en ny låda med nya produkter.
Många av produkterna var ekologiska. vilket är en stor fördel.
Är ni sugna på att testa så får ni just nu 15% rabatt på första lådan, om ni anger koden MALINSDINER vid registreringen.
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.