onsdag 3 februari 2016

VINKOKTA MUSSLOR MED FÄNKÅL OCH TILL DET LITE GLUTENFRITT FOCACCIA



Musslor är alltid billigt, men i fredags var de extra billiga. 39 kr för ett kilo på Hav 52, då kan man inte göra annat än att slå till. Musslor är dessutom bra snabbmat, framför allt om man förberett alla grönsaker och annat innan. 

Till musslor är det gott med bröd och i fredags bakade jag ett glutenfritt focacciabröd toppat med en massa godsaker. Ett bra val om man av någon anledning valt bort gluten i sin kost. 

Vinkokta musslor med fänkål
1 kg blåmusslor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 fänkål
1 morot
2 dl vitt vin
2 dl grädde
flingsalt

Börja med att skrubba musslorna rena och rensa bort de musslor som inte är ok. Musslorna ska vara stängda, är de öppna så testa att slå dem mot något hårt. Stängs de så är de ok, annars kastas de bort. 

Hacka löken och vitlök. Skär fänkål i strimlor. Skala och skär moroten i slantar. Fräs hacket i olivolja tills det blir mjukt men utan att det tar färg. Tillsätt vin och lite flingsalt. Låt koka upp.

Lägg nu i musslorna och på på locket. Skaka runt lite och låt musslorna koka upp. När musslorna öppnar sig är det dags att hälla i grädden. Låt musslorna koka upp igen. Smaka av såsen och tillsätt ev. lite med salt. Tillsätt tillsist hackad persilja. Njuuuut!!!

Vill man hellre baka ett vanligt focaccia så hittar ni ett superbra recept i inlägget som kommer HÄR





Focaccia med parmesanost
1/2 rödlök (hackad)
3 msk olivolja
4 ägg
200 g Philadelhiaost vitlök/örter
2 dl parmesanost (riven)
2 dl Durramjöl eller mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk flingsalt
2 tsk bakpulver
rosmarinblad
svarta oliver utan kärnor
flingsalt

Sätt ugnen på 190 grader. Fräs rödlöken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner rödlök och smör tillsammans med parmesanosten.

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber.

Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin, stekt lökhack, hackade oliver och salt över. Grädda focaccian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Jag strödde dessutom över riven parmesan när brödet stod inne halva tiden. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.






Brödet var utmärkt dagen efter också. Blev till en prima frukostmacka och en lyxig räksmörgås på kvällen. 





Här grillade jag brödet på grillpanna och en bit fick toppa och den andra ligger underst, under all god räkröra och ägg. 




I morgon är det torsdag, bara så ni vet!



//Malin







2 kommentarer:

  1. Jag älskar musslor och allra mest precis så som du lagat dem här. J gillar inte musslor så det får bli när jag umgås med bästa vännen. Då äter hon och jag alltid musslor. Vi testar olika recept men vitt vin, grädde och vitlök är ändå alltid bäst. Och gott bröd, oh lala! Och så lite bubbel så är livet komplett!

    Varm kram från mig!

    SvaraRadera
  2. Så förbenat gott med musslor (ja skaldjur överhuvudtaget!)! Och bubbel, så klart:)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.