Nyår 2015 i Sunnansjö, Dalarna. |
I lördags hade jag bestämt mig för grekiskt tema. Köpte en ny kokbok innan jul och i den hittade jag flera av recepten. Boken heter Buffé - Pajer, plock och en smak av Medelhavet och är skriven av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. En jättebra kokbok med massor av fina recept.
Eftersom jag jobbar i min butik Annies Stuga även lördagar och söndagar så är det en fördel med mat som kan förberedas. Det gör att tiden precis innan gästerna kommer blir mycket lugnare.
Kycklingen lades i marinad redan i torsdags och resten av maten fixade jag under lördagen, mellan kundbesöken i butiken. Ja, jag har ju min butik hemma på tomten så jag kan springa mellan stugan och huset.
Kycklingsouvlaki
1 kg kycklingfilé
1 dl olivolja
1/2 stor citron, saften
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk rosmarin
1 msk färsk oregano
1 tsk flingsalt
svartpeppar
Skär kycklingen i bitar, ca. 3 cm stora. Blanda ihop alla ingredienser och häll marinaden över kycklingen. Låt marinera, gärna 1-2 dygn.
Det här receptet kommer inte från boken utan är en eget hopkok av flera olika recept.
Keftedes - Grekiska köttbullar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 skivor torrt vitt bröd
1 kg blandfärs- eller nötfärs
1/2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 dl hackad färsk persilja
1 1/2 msk spiskummin
1/2 dl torkad oregano
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 dl vetemjöl
1+1 dl god olivolja
1-2 citroner
Skala lök och vitlök. Riv den gula löken och brödskivorna på ett rivjärn och lägg i en bunke. Pressa ner vitlöken och blanda i färs, rödvin, tomatpuré, ägg, persilja och kryddor.
Blanda färsen väl så att alla smaker blir jämnt fördelade. Rulla dem till biffar och doppa dem i mjöl.
Vi valde att grilla biffarna, men man kan även steka dem i olivolja i stekpanna. Pressa citron över biffarna när de är nygrillade/nystekta.
Recept från Buffé - Pajer, plock och en smak av Medelhavet
Grekpotatis 12 pers
1 1/2 kg potatis (jag tog delikatesspotatis)
2 dl god olivolja
1 1/2dl vatten
1-2 pressade citroner (jag tog en citron)
2 msk torkad oregano
1 msk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela potatis i halvor.
Lägg potatisen i ugnsform och tillsätt olivolja och vatten. Pressa över citronen och krydda med oregano, salt och peppar. Rör om i formen så att alla ingredienser blandas.
Baka potatisen i nedre delen av ugnen i 20 minuter och rör om i formen. Baka ytterligare 30-35 minuter, eller tills potatisen mjuknat. Sätt till sist ugnen på 225 grader med grillvärme och flytta formen högre upp. Grilla i ca. 10 minuter så att potatisen får en knaprig och gyllene yta.
Recept Buffé - Pajer, plock och en smak av Medelhavet
Superdupergod grekisk paj |
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk + 1/2 dl olivolja
1 kg bladspenat
600 g fetaost
2 ägg
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 krm nymalen muskotnöt
250 g färsk filodeg
1 tsk sesamfrön
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök och spenat till spenaten mjuknat, ca 10 minuter.
Smula sönder fetaosten i en bunke och blanda ner spenaten och äggen. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.
Lägg ut filodegsarken på en plåt klädd med bakplåtspapper, ett i taget, och pensla med olivolja mellan varje ark. Bred ut fyllningen på ena sidan av filodegsplattan och vik över andra halvan så det blir som ett paket. Pensla med olivolja överst och strö sesamfrön på toppen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 30-35 minuter. Pajen kan serveras både varm och kall.
Recept från Buffé - Pajer, plock och en smak av Medelhavet
En grekisk middag måste innehålla en grekisk sallad med fetaost, så är det bara.
Grekisk sallad
1 påse mixad sallad
1 gurka
8 körsbärstomater
1 rödlök
1/2 dl olivolja + 1 msk olivolja att hälla över fetaosten
1/2 pressad citron
1-2 nypor flingsalt
kalamataoliver
torkad oregano
150g fetaost
Skölj salladen och gör i ordning alla andra salladsingredienser. Blanda samman och häll över olivolja och pressad citron och flingsalt. Lägg på oliverna och hälften av oreganon. Blanda runt.
Toppa med fetaost och garnera med resten av oreganon och ringla över olivolja.
Tzatziki
3 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
pressad 1/2 citron
flingsalt & nymalen svartpeppar
Riv gurkan och lägg i finmaskig sil. Strö över lite salt och tryck ut vätskan. Blanda samman yoghurt, gurka och pressad vitlök. Tillsätt olivolja och pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
Ett fluffigt grekiskt bröd känns klokrent på en grekisk middag.
Grekiskt lantbröd
50 g jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
1 dl naturell yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
10-12 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och rör ut med ljummet vatten. Bland ai yoghurt, olivolja, honung och salt.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen i en degblandare i 8 minuter eller för hand i ca 15 minuter. Degen ska vara ganska kladdig.
Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och skär i 2 lika stora delar. Forma till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
Snitta bröden yta med en vass kniv och sikta vetemjöl över.
Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna under bakduk.
Recept från Buffé - Pajer, plock och en smak av Medelhavet
Nu har vi kommit fram till desserten. Efter en rejäl buffé kände jag att jag ville göra en lättare efterrätt.
Grekisk yoghurtdröm 5 port
3 dl grekisk yoghurt
2 dl mascarpone
1 1/2 tsk vaniljpulver
1-2 tsk vaniljsocker
2 dl valnötter
flytande honung, välj gärna en finare ekologisk honung.
Vispa yoghurt, mascarpone, vaniljsocker och vaniljpulver fluffigt. Fördela yoghurtblandningen i fina glas. Hacka valnötterna grovt och lägg på toppen. Avsluta med att ringla flytande honung på toppen.
Min tanke var att göra med Honey comb som tillbehör till desserten. MEN jag misslyckades med två försök. Den första fick god smak men fel konsistens och den andra rätt konsistens men jag brände den. Den första blev som en god honungskola, men inte som jag tänkte. Felet jag gjorde, tror jag var att jag rörde för mycket i den. Ni får själv googla recept på det om ni är sugna.
På lördag blir det ny bjudning, så nu blir det till att fundera ut en ny meny.
Ha en skön vecka!
//Malin
Länge sedan jag knåpade ihop en buffé känner jag!
SvaraRaderaAlltså det låter så himla kul med din helgbutik!
Kram Jenny