söndag 14 februari 2016

MIDDAGSBJUDNING MED THAITEMA


Förra helgen körde jag på grekiskt tema och den här helgen drog jag och mina gäster ytterligare en bit längre österut. Vi hamnade i Thailand och njöt av färgglad och smakrik mat. 

Jag har turen att ha en vän från Thailand. Vad som är tråkigt är att hon bor i Stockholm, eller just nu bor hon faktiskt i Kongo Kinshasa. Vi träffas lite för sällan med andra ord. Men de gånger vi träffas så får hon alltid laga mat till mig. Hennes matlagande är så inspirerande och jag känner nog ingen som älskar mat så mycket som hon gör. 

Förrätten är en rätt som Nitima lärt mig att göra, och den är så god. Vår vän Niclas sa i går att det var en av de godaste förrätterna han någonsin smakat, det ni! 




Grillad entrecote med het chilisås
1 1/2 dl ljus soja
3/4 dl rispulver (jasminris som rostas i torr stekpanna, som sedan mortlas till pulver, eller iaf smått)
2 tsk socker
2-3 lime (saften)
1 liten finhackad schalottenlök
1/2-1 msk chilipulver (torkad chili som mortlas till pulver)

Blanda samman soja, hackad lök, rispulver och lite chilipulver. Smaka sedan av med socker, limesaft och chilipulver till en bra balans mellan söt och surt och salt. 


Grilla eller stek entrecoten rosa. Skär upp och lägg på salladsbädd. Jag använder machesallad. Ringla såsen ovanpå.



Jag tycker att koriander är en av de godaste örterna som finns. Älskar både doften och smaken, så fräsch. Vet dock att det finns väldigt många som har jättesvårt för smaken, man antingen älskar eller hatar den. 

Jag gjorde även en fräsch tomat- och koriandersallad till förrätt. Friterade prawn crackers var utmärkta som uppskopare till salladen. Åh, hade gärna tagit mig en tallrik av den här salladen nu, blir så sugen när jag skriver om den.

Tomat- & koriandersallad
1 fp körsbärstomater
3 vårlökar
1/2 kruka koriander
1/2-1 lime (saften)
1 röd chili
2 tsk olivolja
flingsalt & svartpeppar

Halvera tomaterna, finstrimla vårlöken och hacka koriander och chili. Blanda samman och pressa över lime och ringla över olivolja. Smaka av med salt och peppar. 



Så då var förrätten avklarad av vi siktar in oss på varmrätten. En rejäl kycklingcurry, räkor, jordnötssås och jasminris. Yum yum!


Panangcurry med kyckling 10 pers
2 kg kycklingfilé
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar 
1 röd chili
8 kaffirlimeblad
4-5 msk panangcurrypasta
5 msk fisksås
3 tsk kokossocker
1 1/2 lime, saften
3 burkar kokosmjölk
150 g sugar snaps
1 röd spetspaprika
1 kruka thaibasilika
cashewnötter

Hacka lök, vitlök och chili. Krossa citrongräset och dela dem i 2 bitar. Skär bort det hårda bladskaftet på hälften av limebladen och finstrimla bladen. Fräs allt tillsammans med currypastan i olivolja, det ska inte få färg bara bli mjukt. Tillsätt kokosmjölk, limesaft, fisksås, limeblad och socker. Låt småputtra i ca. 10 minuter och tillsätt därefter strimlad kycklingfilé. Låt grytan puttra på tills kycklingen är färdig. Grytan blir bara bättre ju längre den får stå, så den går bra att förbereda. När grytan mer eller mindre är klar så tillsätts halverade sugar snaps, thaibasilika och paprika i bitar. Smaka av med fisksås och pressad lime. Garnera med thaibasilika och cashewnötter. Servera med jasminris. 


Lite heta räkor är ju alltid gott. Jag köpte mina räkor på Netto. Det var stora färdigkokta räkor med stjärten kvar. Låt räkorna tina innan de stoppas i marinaden.

Man kan även använda råa stora räkor, stektiden skiljer sig lite, men inte mycket. 

Heta räkor
1 kg stora räkor 
1 msk gurkmeja
1/2 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk kokssocker
1 tsk torkad koriander
1 dl kokosmjölk
1 dl sweetchilisås
1 tsk chiliflakes

Blanda samman gurkmeja, peppar, koriander, socker, pressad vitlök och kokosgrädde. Lägg i räkorna och låt marinera i minst 2 timmar. 

Plocka upp räkorna ur marinaden och fräs dem i olivolja. Tillsätt sweetchilisås och chiliflakes. Var försiktig med stektiden på räkorna så att de inte blir sega. 

Gjorde även en jordnötssås, men den kändes ganska överflödig. Väldigt god dock, och en hel del hetta i den. Spara receptet helt enkelt. 

Jordnötssås
1 burk creamy jordnötssmör
1 burk kokosmjölk
4 msk panang currypasta
1 dl kokossocker
1 dl vatten
1/2 msk salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt småputtra i ca 5 minuter. Var försiktig så att inte såsen bränner fast i botten. 



Som dessert gjorde jag en kokosglass med lime. Färsk frukt serverades upptill. En fräsch efterrätt precis rätt efter en mäktig middag. 

Kokosglass 6 pers
2 st äggulor
1 dl florsocker
rivet skal av 1 st lime
1 1/2 dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde
1/2 dl kokosflingor
2 msk rostade kokosflingor till garnering

Rör ihop äggulor, florsocker, limeskal och kokosmjölk. Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten tillsammans med kokosflingor. Häll i en form och täck med plastfolie. Frys i minst 4 tim. Stjälp upp glassen och strö över rostad kokos.


Receptet kommer från Arla.se




Vi får väl se när och vad nästa temamiddag blir. Vad har ni för förslag? Tips mottages tacksamt! 


Trevlig kväll!
//Malin








2 kommentarer:

  1. Tack för en supertrevlig kväll med jättegod mat.
    Kram
    Camilla

    SvaraRadera
  2. Temamiddagar är något vi gillar skarpt, både att bjudas på och att bjuda på, och denna hade vi mer än gärna satt oss ner och njutit av! Fast den där koriandern kommer inte Håkan överens med:)
    Vi har haft Italienskt tema, amerikanskt, tyskt och asiatiskt, olika årtionde är också ett tips, vi körde 70-tal en gång och det var uppskattat. En viss smak, färg eller ingrediens är andra tips.

    Kram på dej, Malin!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.