onsdag 24 februari 2016

HEL KYCKLING MED ASIATISKA SMAKER, UMAMIKÅL OCH SYRLIG GRÄDDSÅS


Sorry, men hade kvar asieninspirerade ingredienser i kylen och då finns inget annat att göra än att använda dessa. Tillagade hel majskyckling med ungefär samma smaksättning som i dumplingsen jag gjorde i helgen. Ja, utan kycklingfärsen då. Jag petade under den underbara blandningen under skinnet på kycklingen och smaken, smaken blev fenomenal! 

Asiatisk hel kyckling
1 majskyckling
2 salladslökar
6 cm färsk ingefära
6 vitlöksklyftor
2 röda chili
1 lime, saften
1 citron, saften
1 msk fisksås
2 citrongrässtjälkar, krossade
2 schalottenlökar 
1 kruka koriander

flingsalt & svartpeppar
3/4 dl ljus sojasås

Skölj och strimla salladslöken. strimla chilin och finhacka hälften av ingefäran och hälften av vitlöken. Krossa citrongräset. Pressa lime och citron i en skål. Tillsätt salladslök, ingefära, citrongräs, chili, vitlök, fisksås och hackad koriander. 

Skölj kycklingen noga och öppna upp kycklingen genom att skära bort bröstbenet. Lossa skinnet från kycklingköttet med hjälp av fingret. Fördela den smakrika blandningen under skinnet på kycklingen och häll även i lime- & citronsaften. 



Lägg kycklingen i en ugnsform. Pensla på sojasås och salta och peppra lätt. Runt kycklingen läggs den urpressade limen och citronen, skivad ingefära, lök i klyftor, 4 hela vitlöksklyftor. Häll resten av sojasåsen i formen. Ställ in kycklingen i ugnen på 200 grader i ca. 45-60 minuter. 


Av skyn till kycklingen gjorde jag en god och syrlig gräddsås. Man känner tydligt av syran från citrusfrukterna. 

Syrlig gräddsås
2 dl sky från kycklingen
1 msk kycklingfond
1 msk soja
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
1 msk honung
flingsalt & svartpeppar

Häll av såsen från formen i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen puttra i ca. 15-20 minuter. 


Kålen som jag gjorde upptill har jag gjort en gång tidigare. Då delade jag kålen i ännu mindre bitar. Den här gången blev det klyftor och det blev snäppet bättre ändå. Hur gott som helst!

Ugnsbakad vitkål med umamismör och hasselnötter
1 vitkålshuvud
100 g smör
1/2 dl japansk soya
2 dl hasselnötter
olivolja
flingsalt

Skär vitkålen i klyftor. Ringla över lite olivolja och salta lätt. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-30 minuter.

Smält smöret och lägg i grovhackade hasselnötter. Låt smöret puttra på tills det blir lite brynt och luktar karamell. Häll då i sojasåsen och tag från plattas.


När kålen är klar så hälls det smälta smöret på. 




Smaklig Spis!
//Malin





1 kommentar:

  1. Gudars skymning så god den där röran låter, det blir så himla gottigt när det pillas in under skinnet så där!

    Kram på dej, Malin.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.