onsdag 10 februari 2016

APFELSTRUDEL MED ÄPPLE OCH VALNÖTTER


Köpte ett stort paket filodeg inför förra helgens gille. Det var tur för mina kollegor, för det betydde att jag kunde fixa fika till dem i tisdags. Min första strudel och den uppskattades av alla kollegor. 


Apfelstrudel med äpple och valnötter
250 g filodeg
3 äpplen
1 msk kanel
1 msk ljust muscovadorörsocker
1 1/2 msk flytande honung
1 1/2 dl valnötter
100 g smält smör

Skala och dela äpplena i små bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och honung. Blanda tillsist ner grovt hackade valnötter.
Lägg ett filodegsblad i taget på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, och pensla varje blad med smält smör. Upprepa tills alla är slut. Var speciellt noga med att pensla kanterna med smält smör. 

Filodeg torkar ganska snabbt och går då lätt sönder. Var därför snabb eller täck med fuktig handduk.

Lägg äppelblandningen som en sträng längs med mitten av filodegen, men gå inte ändå ut till kanten. Vik först in kortsidorna och vik därefter in långsidorna mot mitten. Lämna en ca. 5 cm bred springa. Pensla ovansidan med smält smör och strö över lite krossade valnötter. 
Baka i mitten av ugnen i 200 grader i ca. 30-35 minuter tills strudeln är gyllene och härligt frasig. 


Ringla lite flytande honung på strudeln innan servering.

Hittade några byttor med halvisig vaniljglass på jobbet. Jag lät den tina lite, hällde på lite grädde och vispade upp den med elvisp. 
Alltid väldigt uppskattat att ha med fika till jobbet. De flesta äter med stor aptit. Har många manliga kollegor med stor aptit...//Malin
2 kommentarer:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.