tisdag 22 december 2015

GLÖGGSNACKS OCH JULGOTTE




En kär tradition som pågått under ett gäng år är att jag och mina två kusiner Marit och Kajsa träffas och gör julgodis. Något år har det inte funkat för lillkusinen har hållit sig utomlands (illa). Nu har Kajsa dock landat i Malmö för en tid och hon hade då möjlighet att förgylla med sin närvaro. 

Tror aldrig vi varit så effektiva som i går faktiskt. Hela fem sorters godisar fick vi till, det ni! Vi hann även med att leka paketlek, dricka bubbel, glögg och äta bagels. Ni hör ju hur trevligt vi hade det.


Min paketleksklapp, så nöjd!
Ett attans så smarrigt glöggsnacks är dessa krustader fyllda med fikonmarmelad och ädelost. Har gjort dem i flera år och är alltid lika uppskattade. Marmeladen kan bytas ut med nästan vilken sylt, gelé eller marmelad som helst. Lite sötma är det som behövs bara.

Krustader med ädelost
1 pkt krustader
ca. 1/2 dl fikonmarmelad
100 g Kvibille ädelost
ca. 1 dl Kavli ädelost på tub

Placera krustaderna på plåt. Tryck ut lite ädelost på tub i krustaderna. Lägg därefter i marmelad och toppa med en bit ädelost. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 10 minuter eller tills osten smält. Låt svalna lite och låt er därefter smaka!



Alltså så goda!



Receptet till denna lilla godbit fick jag av vår söta goa kurator på skolan. Kände att det med grädde, choklad och mint inte kunde blir så fel. 


Mariannetryfflar
2 dl grädde
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
150 g Mariannekarameller
florsocker

Koka upp grädde och blanda sedan o hackad choklad. Rör tills all choklad smält. Låt svalna. Hacka/krossa Mariannekaramellerna och blanda ner dem i chokladen. Ställ i kylen tills stelnat. Rulla till bollar och rulla till sist dem i florsocker. 



Snöbollar med lime och vit choklad
1 1/4 dl vispgrädde
200 g grovhackad vit choklad
3 dl riven kokos
finrivet skal av 1 lime
riven kokos till garnering

Koka upp vispgrädde i en liten kastrull.
Tillsätt grovhackad vit choklad och låt smälta under omrörning.
Blanda i riven kokos och finrivet skal av lime. Ställ i kylen 2–3 timmar.

Rulla små bollar av smeten. Rulla i kokos. Förvara kallt. 




Wienernougat med hasselnötter
250 g nougat
150 g mjölkchoklad
100 g skalade hasselnötter

Smält nougat i en skål över ett vattenbad. Lägg i finhackad mjölkchoklad i nougat och rör tills allt smält. Rör ner grovt hackade skalade hasselnötter och häll upp i en bakplåtsklädd liten form, ca. 25x25 cm. Låt stelna och skär sedan i lagom munsbitar!

 

Jaha, då har det blivit dags för fudgen vi gjorde. En seg liten chokladig dröm med kondenserad mjölk och marshmallows. Ja, den gick ner den också!

Chokladfudge 
100 g  mjölkchoklad 
100 g  mörk choklad 
15 g  smör
1/2 burk  burk sötad kondenserad mjölk
1 tsk  vaniljsocker
1 1/2 dl  minimarshmallows

Smält chokladen tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad. 
När allt smälts tas kastrullen från plattan. Låt svalna en uns och rör sedan i vaniljsocker. 
Bred ut fudgen i bakplåtsklädd liten plåt, toppa med minimarshmallows och ställ kallt i ett par timmar. 

Kanske går att lägga på marshmallowsen efter fudgen skurits i bitar. Man undviker då att få bruna marshmallows. Eller får man vara noga och skölja kniven inför varje ny delning. Eller skiter man i det och äter brunakladdiga marshmallows helt enkelt. Nästan smidigast!



Nu vill jag avsluta med att hälsa er alla en riktigt fröjdefull jul!
Lova mig att inte stressa men att äta en anskrämlig mängd choklad!

GOD JUL!

//Malin
 



1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.