söndag 20 december 2015

FÄRSKA VÅRRULLAR - ALLT ANNAT ÄN JULMAT
Färska vårrullar kanske inte är den mat man först och främst tänker på när man pratar om vintermat. Men skulle ändå rekommendera er att göra dessa, för godare vårrullar får man leta efter. Nu i julvevan när mycket av maten man lagar och äter är fet och ganska tung, så blir färska vårrullar en trivsam omväxling. Med dessa godingar på tallriken kan man drömma sig tillbaka till ljumma sommarkvällar. Hm, inte för att det var så många ljumma kvällar i somras. Man kanske kan drömma sig framåt till kommande ljumma sommarkvällar i stället. 


Vårrullarna är inte svåra att göra, men några olika moment som krånglar till det lite. Jobbet är dock värt mödan, för rullarna är sååå goda!


Sommarrullar (Färska vårrullar)
800 g kycklingfärs
3 salladslökar
2 krukor koriander
3 dl hackad vitkål
2 vitlöksklyftor
2 röda chili
3 msk ljus sojasås (thai)
1 1/2 msk fisksås 
2 lime (saften)
2 morötter
125 g glasnudlar
1/2 salladshuvud (isbergssallad)
18 st rispapper för vårrullar

Bryn färsen i olivolja tillsammans med hackad salladslök och vitkål. Blanda i hackad chili, vitlök och koriander. Tillsätt sojasås, fisksås och limesaft och låt allt puttra ca. 10 minuter. 

Under tiden färsen puttrar i pannan kan nudlarna förberedas enligt instruktioner på förpackningen. Blanda ner de färdiga nudlarna i färsen och vänd runt. 

Skala och skär morötterna i smala korta stavar. Skölj salladen och torka med papper.
Blötlägg ett rispapper i taget, även dessa enligt instruktioner på förpackningen. 

Placera det mjuka rispappret på ett bakplåtspapper (jag tycker det fungerar bäst). Lägg en bit salladsblad ovanpå och toppa med färs. Lägg några stycken morotsstavar på toppen och även lite färsk koriander. 

Vik in kanterna och rulla ihop till en liten rulle. Lägg upp alla fina rullar på ett stort fat och toppa med hackad koriander och några limeklyftor.Vi dippade den här gången vårrullarna i Sweet chilisås, men vid tidigare tillfällen har jag även gjort en god dippsås.

Het chili- & ingefärssås
1 lime (saften)
2 msk fisksås
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
1 liten röd chili 
3 tsk riven färsk ingefära


Blanda ingredienserna och rör runt så att sockret löser upp sig i såsen. 

Min dotter Ella fullkomligt älskar vårrullar och så även vi vuxna. Sonen Ludvig brukar rata dem, men inte den här gången. Han var med och hjälpte till och valde själv vad han ville lägga i sina rullar. Får bli mer Ludvighjälp i köket helt enkelt. 


Nu tre dagar till julafton, galet!


//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.