lördag 26 december 2015

LASAGNE MED GRÖNKÅL OCH PARMESANKRÄM



Jaha, annandag jul i dag och i morgon kan man börja önska god fortsättning i stället för god jul. Vips så är julen över, samma sak som förra året och flera år innan dess. Herregud vilket antiklimax egentligen! Jag hade så önskat att julafton vore lite längre, att den hade fler timmar än alla andra dagar på året. Att 1 timme på julafton är som 3 timmar andra dagar. Men men, nu är det ju inte möjligt så bara att gilla läget. 

Nu blir det i alla fall inte mer julmat för Malin Helena Kårdahl. Nu får det vara nog! Hade däremot grönkål kvar i kylen så den fick åka ner i lasagnen i dag. Blev en så god lasagne! Rödvin i köttfärsen och massa parmesan i såsen och på toppen, riktigt jävla gott faktiskt! 

Lasagne med grönkål och parmesankräm
1 kg färs
1 gul lök
1 morot
1 1/2 dl rött vin
2 burkar finkrossade tomater (Mutti)
1 msk kinesisk soja
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar

275 g grönkål (påse)
2 vitlöksklyftor

Parmesankräm
5 dl créme fraiche
1 dl grädde
4 dl parmesan
flingsalt & svartpeppar

Färska lasagneplattor
parmesanost
2 st mozzarellabollar 

Skölj grönkålen och fräs i olja och smör. Pressa ner vitlök, salta och peppra. 

Finhacka löken och fräs tillsammans med färsen. Pressa i vitlök. Tillsätt finhackad morot, krossade tomater, fond, soja och vinet. Låt puttra i ca. 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Blanda créme fraiche med grädde och parmesanost. Salta och peppra lätt. 



Börja med att lägga ett lager färs i botten av en ugnsform och bygg sedan uppåt med de andra delarna. Avsluta med ett lager parmesankräm. Strö på rikligt med riven parmesan och toppa med mozzarellaost i skivor. Peppra lite på toppen av lasagnen och ställ sedan in i ugnen på 225 grader i ca. 20 minuter. Jag brukar dra på grillen i slutet för att få bra med färg på osten. 



Dåligt med salladsingredienser i kylskåpet nu, så det fick bli lite stekt brysselkål som grönsak. jaja, kan vara bra mycket värre än så. 


I kväll blir det biomys med familjen. Nya star wars-filmen ska beskådas, om jag orkar hålla ögonen öppna alltså. Filmen börjar klockan nio, ungefär då jag brukar slockna. Får hoppas att den är så spännande att det inte finns möjlighet att slappna av...




God Jul då...

//Malin



1 kommentar:

  1. Åh vad gott det lät med grönkål i lasagnen!

    Vill önska dig ett fantastiskt 2016!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.